Klaus vetoval novelu, která zavádí energetické štítky pro budovy

Vložil
ČTK
09.08.2012 11:30
Praha

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona o hospodaření energií, která měla zavést povinnost označovat budovy energetickými štítky podobně jako u elektrospotřebičů. V odůvodnění uvedl, že na základě nejasné terminologie stavebníkům novela ukládá řadu zákonem vynutitelných povinností. Směrnice EU, kterou novela do české legislativy zavádí, podle Klause nutí k zateplování i soukromé subjekty, jako kdyby stát a EU lépe než majitelé domů věděly, co je pro ně dobré. O prezidentově vetu dnes ČTK informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

    Energetické štítky mají podle zákona, který budil rozpaky ve sněmovně a senátem prošel jen nejnižším možným potřebným počtem hlasů, od příštího roku zajistit stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků na nových budovách, při jejich přestavbách i při prodeji bytů. V případě pronájmů částí budov má nová povinnost platit od roku 2016. Již existující budovy mají získávat štítky postupně od roku 2015 do roku 2019, a to podle zákonem určené plochy.
    Takzvané průkazy energetické náročnosti mají sloužit jako informace pro kupující či nájemce, kteří podle nich zjistí provozní náklady na energie. Nové opatření má vést k nižší spotřebě energií, a tím ke snížení výdajů. Novela má zavést také povinnost instalovat měřiče tepla v bytech s ústředním topením. Nové pravidlo vyplývá z nutnosti zavést novou evropskou směrnici.
    Klaus uvedl, že evropskou směrnici považuje za výsledek dlouhodobě chybné a dnes postupně překonávané politiky nerozvážných závazků, které na sebe Evropská unie a její členské státy vzaly. Její aplikace podle něj prodraží výstavbu nejen veřejných budov, ale i soukromých bytů a domů. "To zatíží rozpočty státu, krajů, obcí i jednotlivých domácností a zvýší též cenu bydlení, ztíží prodej bytů a celkově zatíží trh s nemovitostmi," uvedl. Podotkl, že na snížení energetické náročnosti budou profitovat jen obchodníci s technologiemi stejně jako ti, kteří štítky bodu přidělovat.
    Podle Hnutí Duha by ale zákon srazil domácnostem účty za teplo o desítky procent a snížil závislost Česka na fosilních palivech, tedy na uhelných dolech i na plynu z Ruska. "Snad jen uhlobaroni a bossové ruského Gazpromu mohou být odpůrci tohoto zákona," uvedl Miroslav Pech z Hnutí Duha.
    Nelibost vůči vetu prezidenta vyjádřila také Aliance pro energetickou soběstačnost a iniciativa Šance pro budovy zastupující kolem 180 firem od projektantů přes stavební a developerský byznys až po dodavatele úsporných technologií. "Trend stavět energeticky úsporně je logickou reakcí na neustále rostoucí ceny energie," řekl ČTK koordinátor iniciativy Petr Holub.
    Makléř realitní sítě RE/MAX Jan Zachystal naopak s Klausovým postojem problém nemá. "Smysl energetického označení vidím jen u novostaveb. U starších nemovitostí jde pouze o zbytečnou byrokratickou zátěží," sdělil. Generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec je však proti povinnému užívání štítků i v případě nových bytů.
    Český zákon však jde podle prezidenta ještě dál, než vyžaduje EU. Nepřihlíží dostatečně k místním, například klimatickým podmínkám či způsobu užívání budov. K vrácení zákona ho prý i z těchto důvodů ve svých dopisech vyzvali nejen jednotliví občané a jejich skupiny, ale i senátorské kluby ČSSD, ODS a KDU-ČSL.
    "Svým pojetím a účelem se zákon řadí vůbec k těm nejhorším a svobodné společnosti nejškodlivějším zákonům, o jejichž podpis jsem byl jako prezident republiky kdy požádán. Je překvapivé, že takový zákon předložila tato vláda. Jsem přesvědčen, že důvody, které mě vedou k vrácení zákona, jsou dostatečně pádné k tomu, aby se sněmovna nad ním ještě jednou zodpovědně zamyslela," odůvodnil jeho odmítnutí prezident republiky.
45 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Diky prezidentovi
ians
09.08.12 05:20
no nevím
jan
09.08.12 08:09
energetická svoboda vs. architektura
palmexman
10.08.12 07:29
štítky vs. svoboda vlastníků
Jan Brejcha
10.08.12 11:47
zobrazit všechny komentáře

Související články