Umělecké obory a ateliéry osidlují v Plzni novou budovu

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
07.08.2012 19:40
Plzeň

Ladislav Sutnar

Plzeň - Několik týdnů potrvá stěhování uměleckých oborů do nové budovy Ústavu umění a designu (ÚUD) Západočeské univerzity v Plzni. Stavba za víc než 200 milionů korun připomíná otevřenou tovární halu a je architektonickým řešením a koncepcí ve střední Evropě ojedinělá. Stěhování už začalo. První studenti budou v objektu poprvé promovat v září, 18. října je naplánováno slavnostní otevření, které se ponese ve znamení jména světově známého výtvarníka a designéra a plzeňského rodáka Ladislava Sutnara, řekl dnes ČTK ředitel ÚUD Josef Mištera.

    "Konečně máme svoji budovu, toužíme po ní od roku 2004. Je to budova dostatečně veliká, komponovaná tak, aby byla maximálně flexibilní, pružná, aby se mohla přizpůsobit jakémukoliv nového oboru," popsal. Rozpočet stavby se díky velké konkurenci dodavatelů snížil z původně plánovaných 320 milionů na 205 milionů Kč.
    Třípatrová stavba o rozloze sto krát 40 metrů a výšce jedenáct metrů působí jako továrna na umění. Pro ateliéry, studia a dílny nabízí 6000 metrů čtverečních plochy, navíc obezděný dvůr, který bude sloužit jako venkovní ateliér, o ploše 1000 metrů čtverečních, řekl Mištera. Oproti dnešku se tak plochy ateliérů zdvojnásobí.
    Umělecké obory budou působit v otevřených prostorách, kde budou ateliéry odděleny spíš symbolicky, třeba příčkami ze skříněk. "Je snaha, aby to bylo maximálně prostupné a otevřené, aby to také inspirovalo a motivovalo ke spolupráci jednotlivých oborů mezi sebou," uvedl ředitel. Flexibilní dispozice umožní rychle měnit půdorys ateliérů, takže nebude problém reagovat na proměnlivé potřeby, na vznik nových oborů nebo třeba přestavět celý prostor na galerii. Odsunutím části jižní stěny vznikne jeviště se základní infrastrukturou.
    Stěhování začalo v těchto dnech a přemístění jednoho oboru zabere zhruba jeden až dva dny. Učitelé si zároveň zajišťují, aby bylo vše usazené a připravené, aby bylo možné od 20. září vyučovat. Stěhování by mělo skončit do konce srpna.
    Objekt ponese jméno Ladislava Sutnara, také říjnové slavnostní otevření budovy se ponese v jeho jménu. Sutnar se stane in memoriam čestným občanem Plzně, na jeho rodném domě bude odhalena pamětní deska, v univerzitní galerii nesoucí jeho jméno bude výstava jeho plakátů. Večer prostory nové budovy oživí multimediální show s hudebními vystoupeními, módní show, projekcemi, prezentacemi prací ateliérů i s artistickými vystoupeními studentů divadelní školy z Turína. ÚUD se má zhruba do roka transformovat na Fakultu umění a designu Ladislava Sutnara.
    ÚUD dosud v Plzni působí na osmi místech. Má téměř 500 studentů a 60 pedagogů. Těžištěm výuky je design a užité umění. Ústav začínal před deseti lety pod Pedagogickou fakultou ZČU s 80 studenty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články