Stát nenabídl NKÚ žádnou ze svých budov pro jeho nové sídlo

Vložil
ČTK
06.08.2012 17:10
Praha

Praha - Nové sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu se zřejmě nebude nacházet v budově, kterou by vlastnil stát. Úřad proto uvažuje o výstavbě nebo koupi sídla a také o pronájmu ploch. "Vládní dislokační komise nám sděluje, že nemá možnost nám žádnou budovu zajistit," řekl na dnešním setkání s novináři viceprezident úřadu Miloslav Kala. Úřad hledá nové sídlo již delší dobu, zatím sídlí v pronajaté budově v Praze a nájemní smlouva skončí v příštím roce.
     Úřad pro hledání nového sídla vytvořil pracovní skupinu. "My jsme si udělali takové pracovní kritérium, že pokud bude levnější výstavba, tak budeme stavět, pokud bude levnější nákup nemovitosti, tak nakoupíme," uvedl Kala. Zdůraznil, že zatím není ještě nic rozhodnuto.
     Ředitel odboru komunikace úřadu Jaroslav Broža řekl ČTK, že pokud by se však ještě našla vhodná budova ve vlastnictví státu, dá úřad tomuto nejlevnějšímu řešení přednost.
     NKÚ již v tisku zveřejnil inzerát, v němž nezávazně, kvůli průzkumu trhu, hledá vhodné kancelářské plochy ke krátkodobému pronájmu nebo ke koupi. Uzávěrka nabídek je 14. srpna. Úřad jednal i s vlastníky svého současného sídla a obdržel od nich návrhy, které bude posuzovat.
     Úřad bude v nejbližších dnech vyjednávat s  ministerstvem financí o svém rozpočtu na příští rok. Do jeho návrhu už podle Kaly začlenil částku odpovídající výstavbě nového sídla.
     NKÚ sídlí v  pronajatých prostorách v budově Tokovo od roku 2007. Nájemní smlouva mu měla skončit v březnu 2012, bývalý prezident úřadu František Dohnal ale na konci loňského ledna rozhodl, že úřad využije svého práva na její prodloužení o 1,5 roku. V budově tak může zůstat až do konce září 2013. "Domnívám se, že dlouhodobě není řešení, aby Nejvyšší kontrolní úřad zůstal v této budově," řekl Kala.
     Někteří poslanci ze sněmovního kontrolního výboru se domnívají, že platí příliš vysoké nájemné. Do konce roku 2010 platil úřad ročně v průměru 68,5 milionu korun. Za loňský a letošní rok by měl zaplatit celkem 99,2 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články