Hanáková zatím nerozhodla, odkud budou řízeny památky Moravy

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
05.08.2012 23:10
Moravský Krumlov (Znojemsko) - Zatím není zcela jasné, zda budou státní hrady a zámky na Moravě řízeny z Brna nebo z Kroměříže. ČTK to řekla ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové), podle níž se o umístění tohoto nového pracoviště Národního památkového ústavu ČR stále jedná. Zaznamenala, že diskuse o vytvoření centra správy památek v Kroměříži vyvolalo v  Brně nesouhlas.
     "Ještě stále je čas na diskusi. Cítíme, že návrh restrukturalizace NPÚ je nejvíce jako kontroverzní přijímán, právě kvůli umístění nového pracoviště, v Brně. O věci dále jednáme, konzultujeme záměr," uvedla ministryně.
     NPÚ vytvoří od 1. ledna 2013 čtyři nová pracoviště, z  nich bude řízeno sto státních hradů a zámků v zemi. Na Moravě se původně mluvilo o tom, že vznikne v Brně, kde památkáři využívají na centrálním náměstí Svobody nedávno upravené sídlo za 110 milionů korun. Pak přišel návrh na Kroměříž, který mezi památkáři i politiky vyvolal značné překvapení a nesouhlas.
     Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) nevidí důvod, proč by neměly být moravské památky řízeny odněkud jinud než z centra Moravy, které nabízí kvalitní zázemí, je obklopeno hrady a zámky, má napojení na univerzity a další celostátní instituce. Brněnský památkový ústav má ve správě nejvíce památkových objektů na Moravě, k nimž patří i její nejnavštěvovanější objekt - zámek v  Lednici.
     Kromě moravského centra pro řízení hradů a zámků vzniknou v  republice další tři: v Praze, Plzni a Sychrově. Cílem opatření je ušetřit. Kdyby sídlo bylo v Kroměříži, pro Brno by to znamenalo snížení počtu zaměstnanců NPÚ z  220 na 50 s tím, že jejich sídlo by bylo poloprázdné.
     O tom, jak bude restrukturalizace vypadat, jedná Hanáková s generální ředitelkou NPÚ Naděždou Goryczkovou. Bude ale na ministryni, jakou podobu restrukturalizace schválí.
0 komentářů
přidat komentář