Zóna na Ovocném trhu nabídne koncerty i přednášky o urbanismu

Vložil
ČTK
23.07.2012 19:10
Praha

Praha - Dřevěné jeviště i hlediště oživené vzrostlými stromy vyrostlo dnes na Ovocném trhu v Praze. V rámci multikulturního projektu Zóna se tu budou konat koncerty, přednášky, filmová promítání nebo třeba kurzy vaření. Trochu park a trochu kulturní centrum chce zpříjemnit život místním i turistům.
      "Chtěli jsme vytvořit chill-out zónu plnou dřeva v různých formách. Stromky dodávají místu úplně jiný rozměr, přírodnější nádech, lidé si tady mohou sednout a mít hlavu pořád blízko korun stromů," řekl ČTK za pořadatele Marko Bogdanovič.
      Zóna byla zbudovaná ze 420 dřevěných palet a dvou desítek živých stromů. Odpolední a večerní program bude zaměřený například na urbanismus nebo architekturu, ale i na fenomény spojené s městským životem.
      "Chystáme například přednášky na téma Náměstí a ulice jako obraz společností nebo Svět bez peněz. Jeden večer bude na téma Zahradničení ve městech," uvedl Bogdanovič. Na náměstí se bude cvičit jóga, chystají se videoprojekce, cyklodílny, koncert violoncellistky nebo hromadné grilování. Podrobnější program, který potrvá do 3. srpna, bude upřesňován na facebooku.
      "Současná města přestávají být místy příjemnými pro život, přestávají být místy setkání. Chceme vytvořit zónu, která by umožnila obyvatelům Prahy si na chvíli vydechnout. Představujeme si, že si zde lidé budou moci jak užít klidu, tak se seznamovat se sousedy," uvedl Bogdanovič. Organizátory z řad studentů podpořila nezisková organizace Nonstopcity - kultura v ulicích a pražský magistrát.
      Podobná akce na oživení města funguje od začátku léta i na Betlémském náměstí. Galerii Jaroslava Fragnera rozjela projekt Open Air Arena Betlémské náměstí, jehož součástí budou do konce prázdnin výstavy, koncerty či happeningy pod širým nebem.

0 komentářů
přidat komentář