Kladno chce příští rok začít s přestavbou kasáren na kampus ČVUT

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
17.07.2012 23:55
Kladno

Kladno - Kladno chce v příštím roce začít s přeměnou kasáren Lidice, kde má vzniknout vysokoškolský kampus fakulty ČVUT. Dlouho plánované práce zahájí přestavba hlavní budovy kasáren, jejíž náklady se odhadují na 100 až 150 milionů korun. Město chce část peněz zaplatit z evropských dotací, o  které chce požádat nejpozději v září. Novinářům to dnes řekl primátor Dan Jiránek (ODS). Celkem má výstavba kampusu stát kolem 500 milionů korun, na financování se bude podílet i škola.
     Při zahájení rekonstrukce se podle Jiránka počítá s přestavbou hlavní budovy, která sloužila jako ubytovna pro vojáky. Podle dřívějšího vyjádření školy by se tam měla přemístit část bakalářských programů, studovali by tam například zdravotníci nebo fyzioterapeuté z Fakulty biomedicínského inženýrství. Podle Jiránka se kromě přestavby ještě musí rozšířit kapacita teplovodu, která by nyní nestačila.
     "Kromě toho ještě ČVUT projektuje výstavbu přednáškových sálů, které by to měly doplňovat," dodal Jiránek. Výstavba přednáškových místností podle něj bude stát dalších 100 milionů a 300 milionů korun bude potřeba investovat do výstavby zcela nové budovy, která se v kasárnách plánuje.
     Kladenská fakulta ČVUT nyní sídlí v budově zvané Kokos a má kapacitu 1700 studentů, která brzy přestane stačit. Škola plánuje, že bude v největším středočeském městě v  následujících letech studovat kolem 3000 lidí, a tak potřebuje zvětšit prostory.
     O opravách kladenských kasáren se mluví už mnoho let. Město původně počítalo s tím, že by tam mohla vzniknout univerzita pro zubaře. Nakonec z toho sešlo, protože na to nebyly dotace. V areálu kasáren od roku 2009 funguje ordinace městské zubní pohotovosti, kasárna slouží také jako odstavné parkoviště při větších sportovních akcích, které jsou v okolí pořádány. Podle Jiránka však jde spíše o sporadické využití tohoto prostoru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články