Náklady na nařízené demolice staveb by měl hradit a vymáhat stát

Vložil
ČTK
17.07.2012 18:50
Praha

Praha - Náklady na demolice staveb, které ohrožují své okolí a jejichž odstranění nařídil stavební úřad, by v budoucnu mohl hradit stát. Tyto náklady by pak zpětně vymáhal po vlastnících staveb. Počítá s tím pozměňovací návrh k novele stavebního zákona, který dnes přijal senátní ústavně právní výbor. Hlasovali pro něj všichni přítomní členové výboru. Podle dosavadního znění zákona demolici hradí a náklady pak vymáhá ta obec, jejíž obecní úřad je stavebním úřadem.

    "Jde o stavby, které ohrožují zdraví nebo životy lidí, které jsou tedy svým stavem nebezpečné a které mohou skutečně ohrozit například kolemjdoucí nebo někoho jiného," řekl ČTK náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Návrh se týká staveb, u nichž stavební úřad nařídil odstranění, ale jejich vlastník se k tomu nemá.
    Pod slovem "stát" se podle Kalouse rozumí ministerstvo financí, které spravuje státní pokladnu. Podstatné však podle něj je, že se tyto náklady projeví ve státním rozpočtu a ministerstvo financí je bude muset najít.
    Stejné doporučení jako ústavně právní výbor přijal i senátní výbor pro územní rozvoj a veřejnou správu a také senátní hospodářský výbor. Pokud se s tímto pozměňovacím návrhem ztotožní celý Senát, vrátí se zákon zpět sněmovně. Senát se má stavebním zákonem zabývat na schůzi, která začne ve středu.
    Novela má za cíl zejména zjednodušit proces povolování staveb. Například rozšiřuje výčet případů, kdy se nevyžaduje územní rozhodnutí, ani územní souhlas. Také zvyšuje některé poplatky, které s povolováním staveb souvisí.
0 komentářů
přidat komentář