Ombudsman: stavební úřad v Brně-Líšni neplní zákonné povinnosti

Vložil
ČTK
17.07.2012 18:40
Brno - Stavební úřad v Brně-Líšni neplní podle Kanceláře veřejného ochránce práv své zákonné povinnosti. Je nečinný v řízení o odstranění nepovolené stavby, proti které se obyvatelé brání od roku 1998. Zástupkyně ombudsmana se proto rozhodla kontaktovat krajský úřad a zároveň o nečinnosti úřadu informovat veřejnost, sdělila dnes ČTK Iva Hrazdílková z ombudsmanovy kanceláře. Podle starosty Líšně Břetislava Štefana (ČSSD) problém vznikl zřejmě kvůli dlouhodobé nemoci vedoucí úřadu.

    Obyvatelé domu v Kniesově ulici se proti černé stavbě jejich souseda brání už 14 let. "Je to dům, který jeho majitel staví postupně a načerno už dlouho. Je to spíše taková slepenina. Majitel je konfliktní a jsou na něj stížnosti," popsal situaci starosta. První rozhodnutí o nařízení odstranění stavby vydal stavební úřad už v roce 1998, brněnský magistrát rozhodnutí zrušil. Od té doby jsou opakovaně zahajována a přerušována řízení o odstranění či dodatečné povolení stavby, která byla mezitím dokončena.
    Poslední rozhodnutí vydal stavební úřad v červenci 2010, magistrát ho zrušil a deset měsíců se nic nedělo. Na základě stížnosti se věcí začala zabývat zástupkyně ombudsmana, na její výzvy o vyjádření však stavební úřad nereagoval. "Od pracovnice stavebního úřadu zástupkyně ombudsmana zjistila, že v únoru 2012 bylo provedeno místní šetření a rozhodnutí by mělo být v brzké době vydáno. Až dosud se tak nestalo," stojí v ombudsmanově zprávě.
    Podle Štefana je to tím, že je vedoucí úřadu dlouhodobě nemocná a osm měsíců nebyla v práci. Případem se přitom zabývala ona. Starosta nemůže odvolávat úředníky, tuto pravomoc má tajemník. S vedoucí úřadu se prý už domluvil na ukončení pracovního poměru. Personální problémy jsou na úřadě i tak. "Na stavebním úřadě nyní máme jednoho pracovníka z osmi," řekl Štefan.
    Správní orgán je podle veřejného ochránce práv povinen vydat rozhodnutí bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů od zahájení řízení. "V tomto případě již uplynulo šest měsíců od data místního šetření, aniž by úřad rozhodl," uvedla pracovnice ombudsmana. Starosta Štefan nyní dostal třicetidenní lhůtu na to, aby se k výtkám ombudsmana oficiálně vyjádřil a začal protiprávní stav řešit.
0 komentářů
přidat komentář