Velká Bíteš díky dotaci zvelebí historické Masarykovo náměstí

Vložil
ČTK
13.07.2012 15:20
Velká Bíteš - Velká Bíteš zvelebí historické Masarykovo náměstí. Město už dostalo dotaci na vybudování nového autobusového nádraží asi za 39 milionů korun. Další plánované úpravy se týkají zbývající jižní části náměstí. Po dokončení prací bude centrální plocha hezčí, bezpečnější pro chodce a nabídne lepší možnosti pro pořádání kulturních akcí, mezi které patří i tradiční bítešské hody. ČTK to řekl starosta Milan Vlček.

    "Chceme oživit i dvorní trakty, chystáme dostavbu malých provozoven za radnicí," přiblížil další plány starosta. Fasády domů by měly být oživovány zajímavými drobnostmi, například kovářskými díly. Ke dvěma památným kašnám přibude nový vodní prvek.
    Při plánování změn se na radnici debatovalo o tom, zda ponechat autobusy na náměstí, nebo je přestěhovat mimo historické centrum. Kvůli přesunu by ale zřejmě na náměstí s obchody ubyli lidé. "Bíteš není velkým městem, podle našeho názoru by mu to spíš uškodilo," uvedl starosta. V Bíteši žije kolem 5000 obyvatel, ale lidé z širokého okolí přijíždějí kvůli práci. Řada aut tam zastavuje při cestě na dálnici D1 vedoucí kolem města.
    Další diskuse vyvolalo chystané nahrazení dvou třetin trávníků na náměstí dlažbou. "Ale myslím si, že se zlepší funkce náměstí a že bude přehlednější. A stromů naopak přibude," řekl Vlček.
    Na nový autobusový terminál slíbila EU 23 milionů korun. Město teď bude vybírat dodavatelskou firmu. Stavební práce v severní části náměstí by měly začít příští rok zjara. Nové nádraží bude vybaveno přístřešky, lavičkami i informačními cedulemi.
    Na zbývající úpravy náměstí bude ještě potřeba dalších až 15 milionů korun. Pokud na ně město nesežene v blízké době další dotaci, je připraveno najít potřebné peníze ve svém rozpočtu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články