Šéfem nové kanceláře UNESCO v Praze bude Kněžínek

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
04.07.2012 16:25
Praha

Praha - Šéfem nové kanceláře památky světového dědictví UNESCO, kterou pražský magistrát v květnu zřídil, bude pravděpodobně dosavadní ředitel magistrátních památkářů Jan Kněžínek. Kněžínka na tuto funkci doporučila komise, ještě jej musí jmenovat ředitel magistrátu. ČTK to dnes bez dalších podrobností napsala Eva Kubátová z tiskového oddělení magistrátu. Kněžínek, který bývá považován za vlivného magistrátního úředníka, byl v minulosti za některá rozhodnutí v oblasti památkové péče kritizován.
     Organizace pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) je jednou z mnoha agentur OSN. Mimo jiné vybírá unikátní kulturní a přírodní památky z celého světa, které zařazuje na prestižní seznam takových památek. Pražská památková rezervace je v něm od roku 1992. Nová speciální kancelář vznikla již 1. května z iniciativy Prahy, spravuje a financuje ji magistrát, který také rozhoduje o tom, kdo ji povede. Úřad vyhlásil výběrové řízení na šéfa této kanceláře. "Výběrová komise doporučila jako nejvhodnějšího uchazeče na tuto pozici pana (Jana) Kněžínka," uvedla Kubátová.
     "Vznik nového oddělení vychází z nutnosti zajistit plnění závazků vyplývajících ze skutečnosti, že historické centrum Prahy je zapsáno na seznam světového kulturního dědictví," uvedl už dříve magistrát.
     Kněžínek, který už je v důchodovém věku, bývá považován za vlivného magistrátního úředníka. Ve své funkci rozhodoval například o důležitých stavbách nebo demolicích památkových objektů. Jeho odbor dává závazná stanoviska například k  tomu, zda mají chystané developerské projekty vliv na Pražskou památkovou rezervaci. V minulosti byl za některá rozhodnutí kritizován, nejednou totiž rozhodl v rozporu s doporučením Národního památkového ústavu. Kněžínek se proti kritice opakovaně ohradil.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
UNESCO
Dr.Lusciniol
07.07.12 05:54
...míníte, pane,...
šakal
07.07.12 11:08
Čtěte pozorně
Vidlák
08.07.12 09:24
obraz doby-aneb co jsme čekali??
Pražák
08.07.12 09:30
postmoderní techtle mechtle
Vích
09.07.12 07:12
zobrazit všechny komentáře

Související články