V Praze chátrají desítky budov, radnice s tím nemohou nic dělat

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
03.07.2012 18:20
Praha

Praha - V Praze je stále řada zanedbaných budov, které se stávají cílem squatterů. Veřejnost a památkáři dlouhodobě upozorňují nejen na zchátralou vilu Milada v Holešovicích, kterou o víkendu vyklidila policie. Problémem jsou další desítky objektů, třeba dům na rohu Kaprovy a Křižovnické ulice, bývalé parní lázně Na Slupi nebo opuštěný statek Cibulka. Budovy jsou většinou v soukromém vlastnictví. Radnice tak s nimi nemohou nic dělat.
     Problémem s opuštěnými domy jsou především nedořešené vlastnické vztahy, chybějící stavební povolení či nedostatek peněz na opravu. Praha 2 se v  souvislosti s víkendovými událostmi kolem vily Milada znovu dopisem obrátila na majitele domů. "Není ale příliš mnoho možností, jak majitele přimět, aby s  objekty něco dělali," připouští místostarosta Prahy 2 Jan Vaněk. Ani zákon k  radnicím příliš vstřícný není, podle některých chrání především vlastníky.
     Praha 1 má na svém území asi tři desítky problematických budov, o které se jejich majitelé nestarají. "Radnice se snaží vlastníky přimět k opravám, ale nemá k tomu dostatečné právní síly," uvedla mluvčí městské části Veronika Blažková. "Podařilo se nám minulý rok nařídit základní zabezpečovací práce v  Křižovnické 14, ale celkovou rekonstrukci musí chtít vlastník sám, k čemuž se ovšem nemá," doplnila.
Mezi zchátralé domy patří i torzo tiskáren v  Opletalově ulici, u kterého se provádí pravidelná geodetická měření. "Před pár týdny zde byl zjištěn pohyb směrem do dvora, a proto je připraveno další měření již za tři měsíce," uvedla mluvčí.
     Kromě vily Milada se v médiích v  souvislosti se squattery v posledních týdnech mluvilo o usedlosti Cibulka. Z  dlouhodobě neudržovaného statku, jehož historie se datuje od 14. století, vyvedla v květnu policie několik lidí. Sami squatteři už dřív upozorňovali na neutěšený stav usedlosti Kajetánka na Břevnově, statku Turbovka v Košířích nebo rozlehlého domu na Květnovém náměstí na Chodově.
0 komentářů
přidat komentář