Do soutěže na knihovnu by se mohly přihlásit až tři stovky autorů

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
12.04.2006 00:25
Praha

Praha - Až tři stovky architektů by se mohly podle zástupce Mezinárodní unie architektů (UIA) zúčastnit soutěže na stavbu nové budovy pro Národní knihovnu ČR (NK). ČTK to dnes řekl německý architekt Wolfgang Tochtermann, ředitel komise pro mezinárodní soutěže při UIA. V Praze se dnes zúčastnil jednání se zástupci knihovny a prohlédl si pozemek pro budovu na Letné u Špejcharu. V nejbližších týdnech by měla unie přidat k podkladům pro vypsání soutěže potřebné razítko a NK vyhlásí poprvé v historii České republiky soutěž podle pravidel Mezinárodní unie architektů.

"Uspořádání soutěže je velmi důležité, národní knihovna má v každé zemi velký význam. Stavba i soutěž budou mít určitě velkou odezvu i v mezinárodním měřítku a v souvislosti s tím a podle svých zkušeností předpokládám velký počet účastníků," řekl Tochtermann. Do soutěže by se podle něj mohlo zapojit i přes 300 architektů z celého světa. Soutěže vyhlašované UIA podle něj bývají obsazovány těmi nejlepšími architekty.
UIA musí povolit každou soutěž vyhlašovanou podle jejích pravidel. Největší událostí podobnou té, kterou vyhlásí NK, byla podle Tochtermanna v posledních deseti letech soutěž na stavbu nové alexandrijské knihovny. Do soutěže přišlo přes 600 návrhů; knihovnu postavil norský ateliér Snoheta. Stavba knihovny stála 200 milionů dolarů (tehdy asi 6,3 miliardy korun), peníze na ni přicházely z celého arabského světa, otevřena byla na podzim roku 2002.
Daleko větší akcí ale byla soutěž na stavbu nového egyptologického muzea, do níž se přihlásilo 2500 účastníků ze 105 zemí, Českou republiku reprezentovaly dvě desítky týmů, včetně Roubíka.
Své návrhy na novou budovu NK v Praze budou moci posílat autoři, kteří již mají za sebou projekt stavby pro kulturní účely v hodnotě minimálně 20 milionů eur. Vyhlášení výsledků předpokládá Tochtermnann na jaře roku 2007.
Každá nová stavba v Praze musí řešit i své začlenění do historického kontextu. "Vždycky je problém, jak integrovat moderní stavbu do historického města. Myslím, že by moderní stavby mohly do starší zástavby pronikat, problém však není v rovině moderní-nemoderní, je to vždy problém poměru," míní architekt. "Autor musí umět počítat s tím, co bylo dříve, nikoli to destruovat pro budoucí podobu města. Všechna města se s tím ve své historii musela srovnávat, ne vždy se to podařilo v dobrém. Praha je ale dobrým příkladem mnoha stylů a period, které tvoří jediný celek," řekl.
V porotě proto bude zasedat i zástupce UNESCO. Předsedkyní poroty bude významná britská architektka iráckého původu Zaha Hadid. Soutěž bude otevřená, vyhlašovatel tedy nebude nikoho oslovovat. Osmi architektům ale dá NK dopisem vědět, že se soutěž koná. Mezi nimi má být i světově proslulý autor českého původu Jan Kaplický.
Zvolené místo na Letné je podle Tochtermanna dobré v několika ohledech. Je situováno na hranici historické části města, je v kontaktu s parkem, jeho okolí zahrnuje i Pražský hrad. "Knihovna může být důležitým začátkem rozvoje této části města. Zatím nevíme, jak bude vypadat, ale určitě bude mít velký vliv na okolí," uzavřel.
18 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
sháníme...
MF & MR
12.04.06 12:55
OPRAVDU STUPIDNÍ PODMÍNKA
de ardoise
12.04.06 09:02
KDYŽ UŽ PODMÍNKA
de ardoise
12.04.06 09:58
ale proc nejake podminky
kk
12.04.06 09:00
zobrazit všechny komentáře

Související články