Praha 1 stanovila zásady pro úpravy Václavského náměstí

Vložil
ČTK
12.04.2006 00:15
Praha

Praha - Radnice Prahy 1 stanovila zásady pro úpravy Václavského náměstí. Jsou v souladu s vítěznou studií budoucího vzhledu prostranství. Ze zásad by se mělo vycházet při případné stavební činnosti na náměstí, řekli dnes novinářům zástupci radnice.

Na náměstí by například neměla vznikat stálá místa pro parkování automobilů, šíře chodníků by měla převažovat nad vozovkou. Umístění zeleně by mělo vycházet z návrhu dvojitého stromořadí. Sloupy osvětlení by měly být stavěny tak, aby svítily na vozovky i chodníky.
"V rámci soutěže byla vybrána nejlepší myšlenka. Musí být zadání, aby se postupovalo dál," uvedl místostarosta Petr Burgr (KDU-ČSL). Podle místostarostky Jany Příhodové (ODS) by se mělo podle vítězné studie začít projektovat.
Loňskou soutěž na budoucí vzhled náměstí jednoznačně vyhrál návrh ateliéru Cigler Marani Architects. Odborná porota vyzdvihla na studii to, že vychází z historie náměstí, je přitom současná a velmi citlivá.
Návrh přidává na náměstí druhé řady stromů, prostředek plochy nechává pro pěší promenádu nebo tramvajovou trať. Rozšiřuje chodníky, parkující automobily by podle studie z náměstí zmizely. Návrh také omezuje počet stánků.
Novou podobu může Václavské náměstí získat po splnění několika podmínek. Podle radních Prahy 1 musí pod prostranstvím vzniknout podzemní garáže, musí být zrušena takzvaná severojižní magistrála před budovou Národního muzea a musí být shoda na případném vedení tramvajové trati po náměstí. Burgr odhaduje, že to potrvá sedm až deset let.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
xx
ja
13.01.08 02:33
náměstí nebo park?
Vích
13.01.08 08:19
...Teda,...
šakal
13.01.08 10:35
zobrazit všechny komentáře

Související články