Konstrukci Karlova mostu už rok sleduje unikátní systém čidel

Vložil
ČTK
19.06.2012 23:55
Praha

Praha - Chování a celkový stav konstrukce Karlova mostu, vnitřní pnutí a další procesy uvnitř středověké stavby sleduje systém čidel, který je v Česku i v celé Evropě ojedinělý. Novinářům to při dnešní prohlídce technologického zázemí mostu řekl Jan Zemánek z Technické správy komunikací (TSK). Systém z dílny Českého vysokého učení technického (ČVUT) instalovali dělníci asi před rokem, stál 5,5 milionu korun. Získaná data pomohou v budoucnu určit správný postup oprav památky.
      Zhruba 160 čidel navrtaných do zásypu nad mostními oblouky pravidelně zaznamenává informace o teplotě a vlhkosti uvnitř stavby. Data se každých dvacet minut shromažďují v  technologickém zázemí, které je umístěno pod obloukem Karlova mostu na malostranském břehu. "Máme tak jedinečnou možnost zjistit, co se v konstrukci dělo v minulosti. Proč a jak vznikly jednotlivé trhliny," řekl Zemánek. "Zároveň budoucí generace získají důležité informace, podle kterých budou moci upravit technologie oprav nebo použité materiály," doplnil.
      V tuto chvíli je podle nasbíraných dat konstrukce mostu stabilní. Trhliny se podle Zemánka dají v  příštích letech očekávat na jižní straně mostu, která je nejvíc oteplována. "Most se chová jako akumulátor, na výkyvy teplot reaguje až zhruba po třech měsících, přičemž střed mostu nikdy nezmrzne," vysvětlil. Provoz systému čidel a měřicí ústředny stojí ročně 250.000 korun.
      Podobné měření použije Praha ke sledování Trojského mostu, který propojí Holešovice a Troju. Otevřen by měl být na jaře roku 2014.
      Karlův most je nejstarším stojícím mostem přes Vltavu v Praze. Nedávná oprava se setkala s výraznou kritikou části odborné veřejnosti. Praha dostala za opravu vysokou pokutu. Nakonec ji ale nemusela platit, delikt byl promlčen. V současné době připravují odborníci další fázi rekonstrukce.
0 komentářů
přidat komentář