Po dlouhé nemoci dnes zemřel architekt Jiří Siegel

Vložil
ČTK
16.06.2012 16:00
Praha

Praha - Po dlouhé nemoci dnes ráno zemřel známý architekt Jiří Siegel. ČTK to řekla jeho dcera Isabela Soukupová Siegelová. Siegel navrhl například dům pro Karla Gotta, byt pro Jiřího Šlitra, boudu pro horskou službu v  Krkonoších nebo sportovní halu na Folimance v Praze. Věnoval se také psaní knih, hudbě a sportu. Sieglovi bylo 85 let, poslední měsíce podle dcery kvůli špatnému zdravotnímu stavu strávil v léčebně dlouhodobě nemocných.
      Siegel se narodil 5. března 1927 v Praze, vystudoval Vysokou školu architektury a pozemního stavitelství. Jeho první realizací byl společenský dům Mars ve Vršovicích. Podle jeho návrhu bylo postaveno 50 řadových domků v Kosmonosech u  Mladé Boleslavi.
      Dvě desítky let stál v čele jednoho z ateliérů Sportprojektu Praha. Ke stavbám sportovního charakteru ze Siegelovy dílny patří mimo jiné hotel Poustevník v Peci pod Sněžkou, sportovní areál Zadov na Šumavě či sportovní hala ve Znojmě. Ke sportovním stavbám měl vztah také jako bývalý olympionik. V roce 1948 skončil na olympijských hrách v Londýně se svým basketbalovým mužstvem na pátém místě, na akademickém mistrovství světa v Paříži byli dokonce první.
      Jako scénograf pracoval se Zdeňkem Vávrou, otcem architekta Davida Vávry, na muzikálu Když je v Římě neděle pro Hudební divadlo Karlín. Se Zdeňkem Borovcem byl spoluautorem muzikálu Otec, matka, Jan a Katka, který byl také uváděn v Karlíně. Pro karlínské divadlo vytvořil i scénu.
      Siegel napsal několik humoristických knih či publikace o herci Jiřím Lírovi a mimovi Jaroslavu Čejkovi. Je rovněž autorem knihy Dům a jeho architekt, která pojednává o vztazích mezi zadavatelem stavby, architektem a výsledkem jejich vztahů.
      "V mezidobí nemoci ještě stihl napsat další knihu," řekla ČTK Soukupová Siegelová, která prý ale rukopis ještě nestihla přečíst. Předpokládá, že by mohl být posmrtně vydán.
0 komentářů
přidat komentář