Ústí nad Labem schválilo stavbu fotbalového stadionu

Zdroj
Vanda Králová
Vložil
ČTK
14.06.2012 22:45
Ústí nad Labem

Nákres nového stadionu (autor: G Studio)
Ústí nad Labem - Ústečtí zastupitelé schválili stavbu nového fotbalového stadionu a akvaparku. Kvůli nevyhovujícím podmínkám nedostali tamní fotbalisté licenci pro účast v nejvyšší fotbalové lize. Akvapark vznikne opravou plavecké haly na Klíši. Kritici poukazují na to, že obě investice lze ve městě, které má dluh přibližně 1,6 miliardy korun, považovat za zbytné.
     Stadion nyní nesplňuje ani podmínky pro druhou fotbalovou ligu, dřevěná tribuna pochází z roku 1927. Schválený projekt počítá s její demolicí a stavbou hlavní tribuny se zázemím, dalšími dvěma krajními tribunami se sociálním zázemím pro diváky, s  novými pokladnami, oplocením, ukazatelem skóre, osvětlením a vyhříváním trávníku.
     Město počítá s tím, že bude nový stadion splácet deset let, celkem se náklady odhadují asi na 180 milionů korun. "Jsme si vědomi zadlužení města, investiční aktivity jsme velmi omezily. Kromě dokončení projektů podpořených z evropských dotací, jako je akvapark a obnova vozového parku dopravního podniku, je stadion jediná větší investiční akce," řekl dnes kritikům z řad občanů zastupitel Pavel Dlouhý (ČSSD).
     Přítomní zastupitelé byli téměř jednohlasně pro stavbu stadionu, přidali se i zastupitelé za TOP 09, kteří ho dříve kritizovali. Jediný přítomný zastupitel Severočechů.cz se zdržel. Akvapark schválili zastupitelé v sále jednohlasně. Z něj ale odešli všichni zastupitelé za ODS a Stranu zdraví, sportu a prosperity. Prý kvůli zmatkům s  materiály, z nichž některé dostali zastupitelé na stůl až těsně před začátkem jednání. Obě strany až do března byli součástí vládnoucí koalice.
     Zastupitelé za TOP 09 prosadili do obou projektů změnu podmínek pro výběrové řízení na zhotovitele stavby, rada města původně navrhovala, že stavební firma musí mít zkušenost se dvěma sportovními stavbami v ceně nejméně 90 milionů korun. Ve schváleném návrhu je reference na dvě stavby za stejnou cenu, ale bez určení jejich využití.
     Přítomní občané kritizovali, že obě stavby vznikají bez architektonické soutěže, podle vedení by ale stavbu prodloužila. Po schválení přestavby plavecké haly město vypíše veřejnou zakázku na výběr projektanta. Původní hala slouží od roku 1985. Podle důvodové zprávy k  návrhu usnesení zatéká bazénová i dešťová voda do nosných konstrukcí. Město musí stavbu dokončit do dubna 2015, protože je podpořená z evropských peněz.
     V Ústí byl od 90. let podporovaný hlavně hokej; rekonstrukce zimního stadionu stála asi 300 milionů korun. Do nejvyšší soutěže se dostali i  fotbalisté, kvůli nevyhovujícímu stadionu ji však hráli v Teplicích. Městský stadion se už jednou přestavoval. V letech 2004 až 2007 za 40 milionů zmizely betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Nová je atletická dráha a trávník. Podle radního Arna Fišery (ČSSD) se tam proinvestovalo už 100 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář