Na Staroměstské radnici byla zahájena výstava pražských staveb

Vložil
ČTK
12.06.2012 19:25
Praha - V románsko-gotických prostorách Staroměstské radnice byla dnes zahájena výstava s názvem Na prahu Velké Prahy a dál. Návštěvníkům až do 8. července představí mnohé méně známé stavby pražských městských částí a katastrálních území mimo hlavní centrum.

    "Je to velice přínosná výstava zejména pro ty návštěvníky, kteří jsou v Praze poprvé a s její architekturou se teprve seznamují," řekl dnes novinářům zastupitel hlavního města Prahy Jiří Liška.
    Součástí výstavy je 70 panelů s bohatou textovou i obrazovou dokumentací v češtině a angličtině. S architekturou Prahy seznamují čtyři tematické oddíly: Také tudy šly dějiny Prahy, Ještě před branami historické Prahy, Velké sjednocení a Od prehistorismu k mrakodrapům.
    Kromě historických budov mohou návštěvníci spatřit také plastický model méně známé secesní Bílkovy vily, Paličkovy vily nebo hotelu Internacionál. Současnost reprezentuje například moderní budova Národní technické knihovny v Dejvicích nebo víceúčelový administrativní komplex BB Centrum v Praze 4.
    Výstavní expozice byla vybudována na základě výsledků badatelsko-autorské práce desítek odborníků z oblasti dějin umění a architektury, památkářů, historiků, pamětníků i pracovníků územního rozvoje městských částí. Výstava, která připomíná devadesátileté výročí vzniku zákona o vytvoření Velké Prahy, je pro návštěvníky otevřena denně do 18 hodin.
0 komentářů
přidat komentář