Zastupitelé napotřetí zastavili přípravu územního plánu Prahy

Vložil
ČTK
07.06.2012 16:30
Praha

Praha - Zastupitelé dnes na mimořádném zasedání napotřetí schválili zastavení přípravy nového územního plánu a zahájení přípravy takzvaného metropolitního plánu. Přelomová změna v územním plánování, kterou navrhla TOP 09, málem vyvolala první vážný rozpor v koalici. ODS ale nakonec pro návrh hlasovala. Proti se opět postavila opozice. Diskuse zastupitelů před hlasováním trvala několik hodin. Změna v systému územního plánování má omezit korupci a přinést zjednodušení.
      Návrh mělo zastupitelstvo schválit už dvakrát. Na prvním zasedání schválili zastupitelé pouze záměr ukončit pořizování nového územního plánu a připravit jiný. Na dalším jednání byl materiál stažen kvůli dopisu z ministerstva pro místní rozvoj, které mělo vůči postupu Prahy výhrady. Z následného vyjádření ministerstva ale nakonec vyplynulo, že město má pravomoc o územním plánu rozhodnout. Upozornilo ale na možné budoucí žaloby investorů a vlastníků pozemků, kteří očekávají, že územní plán bude schválen v  jejich prospěch.
      Právě kvůli tomu se na dnešním jednání vedla bouřlivá diskuse. Opoziční zastupitelé vyjádřili obavy ze zákonnosti postupu Prahy. "V tuto chvíli je návrh nehlasovatelný. Zavdává záminku k právnímu rozporu," řekl zastupitel Daniel Hodek (ČSSD). Zcela jednotná nebyla ani ODS. Zastupitel za ODS Boris Šťastný ze stejného důvodu, kterým argumentovala opozice, neúspěšně navrhoval přerušení projednávání. Nakonec hlasoval proti pořízení metropolitního plánu.
      Předkladatel návrhů, náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), ale tvrdí, že podle právních posudků Praze žádné problémy nehrozí. Potvrdil to i  radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09). "Tisky jsou stoprocentně v souladu se současnou právní úpravou," uvedl.
      Metropolitní plán má být jednodušší a stanoví pouze maximální zátěž území. Podle Hudečka tak bude omezen prostor ke korupci. Vícestupňový plán klade důraz především na strukturu města, tedy na výšku a charakter zástavby nebo rozmístění ulic. K některým územím bude pořízena podrobnější dokumentace. Hudeček už dříve řekl, že o zmaření jeho plánu usilovaly některé vlivné skupiny. Podle neoficiálních informací schválení materiálu na předchozích zasedáních blokovali především někteří zastupitelé ODS.
      Zastupitel Karel Březina (ČSSD) řekl, že se Praha stane "pokusným králíkem" nového územního plánování. Klub ČSSD neúspěšně navrhoval vyřazení bodů z programu jednání. Kritici upozorňují hlavně na změnu měřítka plánu, kvůli němuž nebude plán tak podrobný. "Berete šanci lidem, aby se ke změnám mohli vyjádřit," uvedl sociálnědemokratický zastupitel Miloslav Ludvík. Podle Hudečka bude ale k některým oblastem vypracována podrobná dokumentace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články