Rozměrný model Rudolfina je opraven po povodni

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
07.04.2006 20:25
Praha

Praha - Dva roky trvalo, než se sádrový model pražského Rudolfina dočkal své podoby, v níž byl před poškozením špinavou vodu při záplavách v roce 2002. Rozměrný model je součástí sbírek Národního technického muzea (NTM) a byl uložen s mnoha dalšími sádrovými i dalšími modely, exponáty a plány v depozitáři v záplavovém území na Invalidovně.

Sádrové Rudolfinum opravovali studenti restaurování sochařských děl z ateliéru Petra Siegla na Akademii výtvarných umění. Model bude součástí nové stálé expozice v NTM, které nyní prochází rekonstrukcí. Dnes ho zástupci školy a muzea představili novinářům.
Na Invalidovně voda poničila stovky tisíc dokumentů Historického ústavu armády a NTM, mezi nimi například archiv obsahující pozůstalosti slavných českých architektů 19. a 20. století. Již koncem srpna roku 2002 architekti a památkáři tvrdili, že archiv měl být již dávno přestěhován na bezpečné místo. V budově muzea na Letné jsou prostory, kam podle nich dávno měl být archiv přestěhován. Odborníci po záplavách kritizovali tehdejšího ředitele NTM Iva Janouška za to, že neochránil cenné dokumenty před zatopením. Janoušek po 12 letech ve funkci odešel v lednu 2003 do důchodu.
Vedle dnes prezentovaného modelu o rozměrech půdorysu 3,6 krát 2,1 metru se ve sbírkách NTM nachází ještě menší model Rudolfina, soutěžní architektonické modely i plány k jeho stavbě stejně jako modely Národního divadla a Obecního domu, jež jsou součástí expozice ve Veletržním paláci. Restaurované plány Národního divadla jsou aktuálně vystaveny v divadle Kolowrat spolu s ukázkou metod vysoušení.
Modely zaplavené při povodni jsou podle vedoucího oddělení architektury a stavitelství NTM Petra Krajčího opravené z 80 procent, v příštím roce by mělo být hotovo. Všechen archivní materiál zasažený vodou by chtělo mít muzeum vysušený v roce 2013.
Sádrový model novorenesančního Rudolfina vznikl v 80. letech 19. století, do sbírek NTM se dostal ve 20. letech. Od roku 1917 byl dlouho vystaven ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech, kde původně muzeum sídlilo. Při násilném vystěhování muzea za okupace v roce 1941 byl rozebrán a převezen do depozitáře na Invalidovně. Tam ležel v dřevěných bednách, a tak jej zastihla povodeň. Po rychlé konzultaci s odborníky byly bedny převezeny do provizorního depozitáře na Masarykově nádraží, kde objekt postupně vysychal. V roce 2004 byly bedny převezeny do prostor AVU v budově Moderní galerie u holešovického Výstaviště a začaly restaurátorské práce.
Zástupci obou zainteresovaných institucí se dnes nedokázali shodnout na tom, kolik restaurování modelu stálo. Zatímco ředitel NTM Tomáš Kupec uváděl částku mezi 700.000 a 900.000 korun, podle Krajčího a Siegla, který byl u prací od začátku, nepřesáhly náklady 200.000 korun.
0 komentářů
přidat komentář