PechaKucha Night Prague Vol. 29

Zdroj
PKNP
Vložil
Tisková zpráva
19.05.2012 08:40


PechaKucha Nights jsou živé prezentace architektů, grafiků, designérů, výtvarných umělců, fotografů, filmařů, divadelníků, promotérů a teoretiků ve speciálním formátu 20 obrázků x 20 vteřin, které v roce 2003 vymysleli a uvedli v život Astrid Klein a Mark Dytham (Klein Dytham architecture). V Praze se konají od roku 2007 coby ve dvacátém městě na světě. Dnes probíhají v 527 městech světa. Dvacátá devátá PechaKucha Night Prague se uskuteční 25. května 2012 od 20.20 hodin v kině Aero, Biskupcova 31, Praha 3. Vstupenky je možné zakoupit online a na pokladnách kin Aero, Světozor a Oko.

Vystoupí:
Lucie Trnková a Lucie Kutálková (Leeda)
René Dlesk a Roy Nash (P-U-R-A)
Albert Pražák (LABOR13)
KIX
Jan Čapek
Tomáš Kučerovský
Hana Frišonsová
Andrej Šumbera
Rudo Prekop
Kamil Fila
Kamila Polívková
Michal Nesázal
Kateřina Tučková
Ivan Vosecký

Hlavním partnerem PechaKucha Night Prague pro rok 2012 je společnost Autodesk!
Projekt soustavně podporuje: Tiskárna BOOM TISK
Mediální partneři projektu v roce 2012: Era 21, RADIO 1 91,9 FM, Kulturní pecka
Dramaturgie: Jana Kostelecká, Adam Gebrian, Jan H. Vitvar, Cyril Říha, Alan Záruba
PechaKucha Night – devised and shared by Klein Dytham

Stručně o vystupujících:

Lucie Trnková a Lucie Kutálková (Leeda)
Leeda vznikla v roce 2004 díky společnému zážitku ze studia oděvního designu na pražské VŠUP a dnes je pro mnohé již kultovní módní značkou, která se specializuje na design a produkci limitovaných módních kolekcí. Na jednotlivých projektech se pod labelem Leeda spojují různé profese z oblasti současného designu a umění: návrhářky tak spolupracovaly mimo jiné i s významným českým architektem Janem Kaplickým, který pro jejich značku navrhl kolekci šatů a dámských plavek. Kromě autorských kolekcí se Leeda specializuje na individuální, profesní či reklamní klienty a divadelní a filmové kostýmy.
www.leeda.cz

René Dlesk a Roy Nash (P-U-R-A)
Platform for Urban Research and Architecture (P-U-R-A) je mladý mezinárodní ateliér sdružující architekty pracující v různých koutech Evropy pod společným jménem. Jejich rozdílný kulturní a společenský původ či zázemí, rozdílné vlivy, přístupy a pohledy k/na architekturu se odráží stejně ve společné jako v individuální práci jednotlivých ateliérů sídlících v Londýně, Miláně a Praze. Roy Nash (IT) a René Dlesk (SVK), kteří začátkem roku 2010 P-U-R-A založili, se poznali v Rotterdamu v roce 2004 během zahraniční studentské stáže.
www.p-u-r-a.com

Albert Pražák (LABOR13)
LABOR13 je atelier založený v roce 2007 architekty Albertem Pražákem, Martinem Vomastkem a stavebním inženýrem Jiřím Bardodějem. Spektrum činnosti zahrnuje projekty občanských a bytových staveb, návrhy interiérů, výstavních expozic a urbanismus menších celků. Kromě novostaveb má ateliér zkušenosti i s projektováním rekonstrukcí a úprav historických a památkově chráněných objektů. Ve svých návrzích se snaží pochopit a zpracovat zadání investora, postihnout kontext stavby a její smysl v území. Mezi poslední realizace patří například Miura hotel v Čeladné či rodinný dům v Kamenném Přívoze.
www.labor13.cz

KIX
KIX jsou komiksové noviny. Pozná se to podle toho, že vycházejí na novinovém papíře a mají nepraktický formát. Vydávají ho z vlastních zdrojů David Böhm, Jiří Franta, Kakalík, Jaromír Plachý a Vladimír 518.
www.kixkix.cz

Jan Čapek
Designér. Svému oboru se věnuje v celé jeho šíři. Je držitelem ocenění doma i ve světě. Známý je realizacemi lahví pro Karlovarské minerální vody a půllitrů pro velké české pivovary, ale i autorskou tvorbou v podobě houpacích bulteriérů či lechtivé porcelánové vázy Pinup. Ke svým projektům přistupuje vždy novým způsobem. Staví jak na vysoké estetice a překvapivém technickém řešení, tak i na konceptuálním přesahu či rozvíjení možnosti použití daného předmětu.
www.jancapek.net

Tomáš Kučerovský
Komiksový autor, absolvent Fakulty architektury brněnského VUT, živí se jako ilustrátor na volné noze. Kromě komiksů se zabývá ilustrací, návrhy knižních obálek, grafickou úpravou publikací, obaly CD, návrhy pro počítačové hry, ilustracemi deskových her, divadelními plakáty, reklamními ilustracemi a storyboardy. V roce 2000 společně s Tomášem Prokůpkem založil komiksový časopis Aargh!, letos vyšlo jedenácté číslo. Účastnil se mezinárodního komiksového workshopu v Singapuru pořádaného nadací ASEF v roce 2006. Jeho práce byla prezentovaná v rámci více než 30-ti výstav u nás i v zahraničí. Letos mu vyšla monografie ZOOOM.
www.tomaskucerovsky.tk

Hana Frišonsová
Absolventka textilního a oděvního designu na Technické univerzitě v Liberci. Po studiu založila oděvní značku SUUS zaměřenou na malosériové dámské oděvy. Nyní pokračuje pod svým jménem. Jejími největšími úspěchy bylo zatím udělení módní ceny Erste Bank Fashion Award v rámci Austria Fashion Awards 2011 ve Vídni a letošní prezentace na Shooting Fashion Stars 2012.
www.hanafrisonsova.com

Andrej Šumbera
Sochař, restaurátor a fotograf. Pracoval na obnově českých korunovačních klenotů, Myslbekovy sochy sv. Václava, relikviáře svatého Maura ad. Je autorem projektu Praha – jedinečná mozaika umění.
www.kralovskacesta.cz, www.svatymaur.cz, www.korunovacni-klenoty.cz
 
Rudo Prekop
Fotograf Rudo Prekop nás provede 22 lety, po které vznikala kniha Andy Warhol a Československo, na které pracoval společně s výtvarníkem Michalem Cihlářem. Díky své vytrvalosti a mnoha spolupracovníkům shromáždily na více než 1200 fotografií a dokumentů, často zde publikované poprvé. Grafickou úpravu knihy měl na starosti Robert V. Novák.
www.arborvitae.eu

Kamil Fila
Filmový publicista. Absolvoval studium teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na FF Masarykovy univerzity v Brně. Obvykle se chová zcela v protikladu k tomu, jak se momentálně chovají lidé okolo. V zásadě je nekonfliktní a upřímný i tváří v tvář a nestydí se za různé své slabosti. V současnosti je mj. redaktorem týdeníku Respekt.
respekt.ihned.cz

Kamila Polívková
Absolventka scénografie na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Je autorkou kostýmní výpravy a scénografie k více než 60-ti inscenacím v divadlech Husa na provázku (Brno), Národní divadlo (Praha), Městské divadlo Zlín, Divadlo Petra Bezruče (Ostrava), Ha-divadlo (Brno), Činoherní studio Ústí nad Labem, Švandovo divadlo (Praha). Od roku 2004 působí v Pražském komorním divadle v Praze jako kostýmní výtvarnice a scénografka. Od roku 2007 pro Divadlo Komedie zpracovává také grafický design a fotografie. Na počátku divadelní sezóny 2009/2010 následoval její režijní debut v Divadle Komedie: vlastní dramatizace románu Thomase Brussiga Hrdinové jako my. V současné době je na repertoáru její inscenace hry Ödöna von Horvátha Víra, láska, naděje.
www.prakomdiv.cz

Michal Nesázal
Vystudoval pražskou AVU v ateliéru Jiřího Sopka. Je jedním z prvních držitelů Ceny Jindřicha Chalupeckého (1992). Ve své tvorbě se pohybuje na ose malba – objekt – kresba, přičemž kresba nyní převládá. Ke své současné tvorbě říká: „Nechci diváka obtěžovat a zatěžovat nesrozumitelnými a složitými kontexty a koncepty, ale chci nechat vyznít jednoduchou kresbu, která je schopna přenosu přímých emocí.“
www.michalnesazal.com

Kateřina Tučková
Historička umění, nezávislá kurátorka a spisovatelka. Vystudovala bohemistiku a historii umění na Masarykově Univerzitě v Brně, dnes je doktorandkou Ústavu pro dějiny umění Univerzity Karlovy. V rámci projektu ARSkontakt uspořádala řadu výstavních projektů v Čechách i zahraničí, specializuje se především na současnou malbu. Od roku 2004 do 2010 organizovala konfrontační výstavu spojenou s oceněním mladých umělců ARSkontakt. Je autorkou povídek, novely Montespaniáda (Větrné mlýny, 2006), románu Vyhnání Gerty Schnirch (Host, 2009), za nějž v roce 2010 získala Cenu čtenářů Magnesia Litera, a Žítkovské bohyně (Host, 2012). Žije v Brně a v Praze.
www.katerina-tuckova.cz

Ivan Vosecký
Vystudoval FA ČVUT v Praze a poté AVU (postupně v ateliérech Milana Knížáka, Michala Bielického, Miloše Šejna, Jiřího Davida, Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy). Je malířem. Působí dojmem, že svoje umění dělá tak samozřejmě, jako když mluví nebo spí. Jeho práce řeší základní lidské otázky, ať už se týkají boha, lásky, politiky, ekologie či drog. Používá proklamativní hesla, která zobrazuje reklamním jazykem ve formě sloganů. Tragické otázky zlehčuje banální formou.
www.ivanvosecky.com
0 komentářů
přidat komentář

Související články