Ceny domů v Baton Rouge po hurikánu vyskočily o 20 až 30%

Vložil
ČTK
12.09.2005 09:45
Brno

BATON ROUGE (Louisiana, USA) - Ceny domů v hlavním městě Louisiany Baton Rouge vzrostly za minulý týden podle odhadu tamějších realitních makléřů o 20 až 30 procent. Důvodem je masová poptávka zákazníků, kteří se do města uchýlili poté, co byl asi sto kilometrů vzdálený New Orleans katastrofálně postižen hurikánem Katrina.

Vlna poptávky přišla už den po hurikánu, když společnosti z New Orleansu začaly poptávat nájemní nemovitosti jako přípravu na svůj přesun ze zaplaveného města, tvrdí předsedkyně místního sdružení realitních agentur Judy Burkettová. "Zákazníci zahájili cenovou válku," řekla.
Starosta Baton Rouge Kip Holden hovořil v televizi CNN o tom, jak lidé nosili do realitních kanceláří hotovost se slovy: Je mi jedno, kolik to stojí, ale sežeňte mi dům.
První smlouvy byly uzavřené ještě s cenami před hurikánem. Koncem minulého týdne pak byly už veškeré do té doby nabízené nemovitosti vyprodané. Majitelé domů se nyní snaží situace využít a přicházejí s novými nabídkami, což radnice sleduje s jistou obavou. "Jen doufám, že si nevybíráme kořist na lidském neštěstí," řekl starosta Holden.
Podle neoficiálních informací, které získala ČTK na místě, byly ceny nemovitostí v Baton Rouge až dosud pod průměrem USA. V závislosti na velikosti a lokalitě se pohybovaly od 40.000 do 160.000 dolarů za rodinný dům, v případě nájemních bytů byly v řádu stovek dolarů.
Do spíše provinčního Baton Rouge, jehož významnější rozvoj začal teprve před pár lety, se v souvislosti s hurikánem přemístila velká skupina kvalifikovaných pracovníků z New Orleansu. Problémem ovšem je, že řada z nich kvůli hurikánu také o své zaměstnání přišla.
Jaroslav Richter
0 komentářů
přidat komentář