Beroun přesune autobusové nádraží k vlakovému

Vložil
ČTK
09.05.2012 20:15
Beroun

Beroun - Beroun začne s rozsáhlou rekonstrukcí prostoru před vlakovým nádražím, kam přesune také autobusové nádraží. Město získalo na revitalizaci prostoru a přemístění nádraží dotaci 52 milionů korun, celý projekt vyjde na více než 60 milionů. Práce by měly začít příští rok na jaře a skončit v  roce 2014, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Pavla Švédová.
     Železniční a autobusové nádraží jsou nyní od sebe vzdušnou čarou vzdáleny asi kilometr. Podle městské architekty Dany Vilhelmové se o přemístění autobusového nádraží jednalo už před více než dvaceti lety a počítá s tím i územní plán. "Jde o celosvětový trend, kdy se veškerá doprava hromadná i individuální soustředí na jediné místo. Pro obyvatele i návštěvníky města se výrazně zlepší cestování za prací, službami, vzděláním a dalšími aktivitami. Pro město bude mít velký přínos rovněž snížení ekologické zátěže z dopravy," uvedla starostka Šárka Endrlová.
     Upraven bude prostor na ploše 22.300 metrů čtverečních. V okolí nádraží vznikne nová křižovatka, chodníky, parkoviště pro krátkodobé stání a cyklostezka. Počítá se také s rozsáhlou revitalizací zeleně a vysazením desítek stromů a keřů. Změn dozná i současné nádraží Českých drah, kde podle Švédové vznikne čekárna, kterou nynější autobusové nádraží nemá. Obě nádraží tak vytvoří propojený dopravní terminál.
     Podle představitelů města jde o jednu z  největších investičních akcí v Berouně za několik posledních let. Podobně finančně náročný projekt prý byla třeba výstavba kanalizace a rozsáhlé opravy města po povodni v roce 2002. Z nynějšího autobusového nádraží se má stát prostor pro volnočasové aktivity a bezplatné parkoviště.
0 komentářů
přidat komentář

Související články