Přerované symbolicky otevřeli nový Tyršův most za 120 milionů

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
08.05.2012 20:35
Přerov

Alena Šrámková
Šrámková architekti, s.r.o.

Nová podoba mostu se rodila v těžkých bolestech.
Přerov - Průletem vojenských vrtulníků byl dnes v Přerově symbolicky otevřen nový Tyršův most. Stavba za 120 milionů korun, která patří mezi největší investice města za poslední roky, tak po několika měsících znovu spojila nedaleko centra města oba břehy řeky Bečvy. Tvář mostu dala akademická architektka Alena Šrámková. Osázen je například betonovými stromy či mohutným zubrem. Radnice most otevřela přesně v den, kdy jeho předchůdce nacisté vyhodili před 67 lety do vzduchu. Slavnostní otevření si nenechalo ujít několik tisíc obyvatel.
     Most klenoucí se přes Bečvu, který stojí v místě původního mostu z roku 1903, vznikal od srpna 2010. Stavbu provázely také potíže. "Nová podoba mostu se rodila v těžkých bolestech," připomněl dnes primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Jeho realizaci doprovázely protesty památkářů i ornitologů. S  komplikacemi se museli vyrovnat i stavbaři. Během výstavby narazili v korytě řeky na neočekávané množství dřevěných pilot a zbytků starého mostu, jejichž odstraňování je při stavbě zdrželo. Termín však nakonec dodrželi.
     Dominantu mostu tvoří bronzová socha zubra s kruhem v nozdrách, která má původ v heraldice městského erbu a je symbolem energie a sebevědomí. Na mostě jej doprovází socha ptáka, symbol svobody a volnosti, a tři betonové stromy. S  výslednou podobou je architektka Šrámková spokojena. "Český zvyk už z dob baroka je mít po krajině mosty se sochami, je to česká specialita a je to nádherné. Chtěli jsme přiblížit dobu, kdy se po mostě procházelo a nespěchalo honem na druhou stranu. Inspirací pro mě byla historie a tradice," řekla ČTK architektka. S nadhledem pohlíží i na rozporuplné reakce některých Přerovanů, kterým se výzdoba mostu ze sochařské dílny její snachy Ivany Šrámkové nelíbí. "Kdyby to bylo banální, nikdo by se neozval. Betonové stromy Ivana sama vymyslela a mě to nadchlo. Na mostě jsou tak zastoupeni ptáci, savci i rostliny," podotkla Alena Šrámková.
     Původní Tyršův most, který na konci druhé světové války zničila německá armáda, byl postaven v roce 1903. Most nahradila v roce 1964 lávka, která už nevyhovovala z estetického hlediska ani kvůli technickému stavu. Nový most bude časem průjezdný jedním směrem, v případě mimořádných situací bude umožněn i provoz obousměrný. Široký je 12,5 metru a délka přemostění činí 71,5 metru. Nová stavba má i jednu zvláštnost. Na přání ornitologů na spodní straně konstrukce vzniklo 12 umělých vlaštovčích hnízd.
     Stavba přinesla Přerovu kromě nového spojení mezi břehy Bečvy i poodkrytí historie města. Archeologové v  místech jižního předpolí našli základy renesančního kostela svatého Marka. Sakrální stavba je významná i tím, že byla spjata s tehdejšími osobnostmi místní Jednoty bratrské, mezi které patřil i Jan Amos Komenský. Odborníci chtějí nález dostat na seznam kulturních památek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články