Kalousek bude žádat o vyvození odpovědnosti za Justiční palác

Vložil
ČTK
06.05.2012 14:00
Praha

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) bude žádat vyvození osobní odpovědnosti za pochybení kolem stavby brněnského justičního paláce. Dvou- miliardovou pokutu, kterou soudu vyměřil finanční úřad, ale zaplatí stát vlastně sám sobě. Stále je ale možné, že ji generální ředitel finanční správy soudu promine nebo zmírní. Vyplynulo to z Kalouskova vyjádření v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize.
     Pokud bude muset soud pokutu skutečně zaplatit, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) už avizoval, že bude muset Kalouska žádat o navýšení rozpočtu svého resortu.
     V případě, že pokutu nebude možné prominout, bude se to podle Kalouska řešit přesunem částky v rozpočtu. Ministr financí připustil, že je problém, když se postih týká soudu. Jiné zákony totiž říkají, že stát je povinen soudům zajistit dostatek peněz, aby mohly soudit nezávisle. "Dva zákony jdou v důsledcích jako by proti sobě," uvedl Kalousek. Bude prý aspoň naléhat na vyvození pracovněprávní odpovědnosti.
      Sankci udělil Finanční úřad Brno za různá administrativní pochybení spojená s výstavbou paláce. Finanční ředitelství Brno odvolání brněnského krajského soudu proti pokutě zamítlo. Soud hodlá požádat o posun splatnosti a o prominutí odvodu.
     Částka dvě miliardy korun představuje veškeré náklady spojené s výstavbou nového brněnského justičního areálu. Finanční úřad zjistil, že krajský soud nepostupoval správně při projektu, a peníze na něj vyčleněné státem by měl proto vrátit. Justiční areál ale stojí a je už delší čas plně v provozu. Ještě v roce 2005 se předpokládalo, že areál bude stát asi 800 milionů.
     Kalousek označil projekt za "pěknou šíbrovinu". Ve věci už dříve padlo trestní oznámení, policie je ale odložila.

0 komentářů
přidat komentář

Související články