Ve Fragnerově galerii vystavuje Architekt odpadu

Vložil
ČTK
04.05.2012 18:00
Praha

foto: Kirsten Jacobsen
Praha - Průkopník domů postavených z toho, co většina lidí považuje za odpadky, vystavuje v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Michael Reynolds se snaží svět přesvědčit o tom, že bydlet se dá v domě z plechovek od piva, PET lahví, starých pneumatik či igelitových tašek. Reynolds se do Prahy vrátil po roce, loni magistrát projevil zájem o to, aby jedna z jeho staveb vznikla i tady - v botanické nebo zoologické zahradě v Troji.
     "Architekt odpadu", jak se Reynoldsovi přezdívá, v galerii prezentuje své průlomové projekty, díky nimž se návštěvníci dozvědí, jak vznikají energeticky soběstačná obydlí s co nejmenším dopadem na životní prostředí. Prezentace bude následně putovat po Čechách a Moravě a po dalších evropských zemích.
     Reynolds je zastáncem trvale udržitelného bydlení. Provozní náklady jeho staveb a jejich energetická náročnost jsou téměř nulové a skýtají kompletní vybavení, jež je potřeba k životu. Jsou i variantou pro případ, že by se na Zemi vyčerpaly neobnovitelné zdroje energie, říkají pořadatelé výstavy.
     Reynolds staví svá levná obydlí již skoro 40 let ve vysokohorské poušti Nového Mexika, v  posledních letech ale i v dalších koutech Země. Tyto stavby disponují vlastním zdrojem energie (větrné či sluneční), vody, kdy filtruje a později recykluje dešťovou vodu, tepla i vlastní kanalizací. Kromě lahví, plechovek nebo pneumatik používá jako stavební materiál igelitové sáčky či kelímky od jogurtů, obaly od džusů, plech z aut či lepenku.
     Jeho stavby také pomáhají v místech, kde lidé třeba přišli o střechu nad hlavou - naučil je stavět obyvatele v hurikánem postiženém Hondurasu (1999) či Mexiku (2005), na Andamanech, kde byli v roce 2005 místní nuceni potýkat se s následky cunami, nebo na Haiti, které před dvěma lety zpustošilo zemětřesení.
     Pražská výstava zahrnuje i projekce krátkých vzdělávacích filmů a videí z humanitárních projektů Reynoldsova ateliéru. V návaznosti na výstavu se 7. až 25. května uskuteční nedaleko Prahy dílna, při níž vznikne první modelová "zeměloď", jak se jeho stavbám přezdívá, ve střední a východní Evropě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články