Cyril Říha : K čemu je dobrý mezioborový pohled z ptačí perspektivy na současná města?

Zdroj
Terezie Nekvindová, VVP AVU
Vložil
Tisková zpráva
04.05.2012 09:00
VVP AVU Vás srdečně zve na poslední přednášku z jarního cyklu "Středy na AVU": ve středu 9. května 2012, od 18:00 hodin, aula Akademie výtvarných umění v Praze (3. patro), U Akademie 4, Praha.

Cyril Říha
K čemu je dobrý mezioborový pohled z ptačí perspektivy na současná města?

Cyril Říha z Centra pro teoretická studia AV ČR a UK v Praze představí dva ne zcela běžné pohledy na město: perspektivu makroskopickou, tedy to, co vše nám mohou ukázat satelitní snímky o základních charakteristikách a (leckdy) pozoruhodných pravidelnostech současných měst, a perspektivu trans-disciplinární, která využívá znalostí z oborů, jako je ekologie, fyzika či ekonomie, pro zkoumání města. Tyto neběžné pohledy mají pomoci poskytnout nové odpovědi na docela běžné otázky, které si v souvislosti s našimi městy klademe: Kde je nejvíc velkých měst? Kolik energie se spotřebuje ve městech? Jaká je v nich role prázdného prostoru? Postrádají velká města zeleň? Co je špatného na dopravních zácpách?



Přednášku můžete vidět také on-line na portálu ČT 24 nebo na stránkách iVysílání České televize, kde bude později archivovaná.
Technická podpora Diglab AVU. Předchozí přednášky z cyklu Středy na AVU můžete vidět zde. Program celého cyklu pro jarní semestr 2011/2012 naleznete na stránce VVP AVU.
0 komentářů
přidat komentář

Související články