Majitelé luxusních bytů v Holešovicích se mohou vrátit domů

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
03.05.2012 22:15
Praha

Praha - Evakuovaní obyvatelé z bytů v luxusním komplexu Prague Marina v pražských Holešovicích se dnes večer mohou vrátit do svých domovů. ČTK to řekl mluvčí stavební firmy Metrostav František Polák. Stavaři dům zajistili kovovými podpěrami, podle odborníků je stabilní. Hasiči v neděli kvůli narušené statice domu vystěhovali asi třicet lidí. Přesné příčiny potíží zatím nejsou známy.
     "Na základě zjištění statika je budova schopná bez omezení plnit svou funkci. Nosné konstrukce jsou bezpečné a bytový dům lze řádným způsobem užívat," řekl mluvčí. Informaci ČTK potvrdil také statik Václav Kučera.
     V části bytového domu se v neděli zdeformovalo několik sloupů konstrukce. Podle prvních informací mohl být jednou z příčin teplotní šok. Dům je totiž postaven z betonu a oceli, přičemž kov reaguje na teplotní změny jinak než beton, řekl Polák. "Případnými dalšími příčinami by mohly být nedostatky v  projektu, nedostatky v provedení ocelových stojek, mohla by to být i skrytá vada materiálu," uvedl statik.
     Metrostav namontoval do suterénu a prvního poschodí síť železných vzpěr, které dům podpírají. Jde ale o dočasné řešení. Teprve na základě výsledků znaleckého posudku bude určen další postup. Samotná výměna vadných prvků konstrukce se uskuteční za plného provozu. Lidé tak už podle Metrostavu své domovy opouštět nebudou.
     V projektu Prague Marina bylo na nábřeží u holešovického přístavu vybudováno 338 bytů, většina z nich už je prodána. Zhruba devadesátimetrový byt se prodává za pět milionů korun, v  domech jsou ale i byty o rozloze 200 metrů čtverečních, jejichž cena je více než 15 milionů korun.
     Majitelé bytů budou mít podle jedné z vlastnic Marcely Vilímkové ve čtvrtek schůzi výboru, na které projednají společný postup "k ochraně svých zájmů". Investor odmítl na dotazy ČTK reagovat.
     Developer Prague Marina a.s patří do skupiny Lighthouse Group, která je investorem řady ambiciózních projektů. Podle webových stránek stojí třeba za stavbou administrativní budovy Lighthouse nedaleko Prague Marina v pražských Holešovicích, připravuje také rozsáhlý bytový projekt Zelené Město na pražském Jarově. Akcionáři jsou německá Deutche bank a developeři Global Trade Centre a Scorpio Real Estate.
     Policie případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. "Nyní čekáme na výsledky znaleckých posudků," řekl mluvčí policie Jan Daněk. Vypracování expertíz podle něj může trvat i několik měsíců.
0 komentářů
přidat komentář

Související články