Projekt Oživte si barák upozorňuje na chátrající budovy v Praze

Vložil
ČTK
30.04.2012 21:50
Praha - Na chátrající objekty v Praze upo- zorňuje projekt s  názvem Oživte si barák, který každý večer až do 4. května rozpohybuje fasády pěti budov v havarijním stavu uměleckými videoprojekcemi. Akce měla dnes premiéru na činžovním domě Na Kocandě v Křižovnické ulici na Starém Městě.
     "Zpracovali jsme dokumentace 30 nejohroženějších staveb v Praze a z nich jsme pak vybrali pět. Šlo nám o to, aby u objektů byla různorodá vlastnická struktura, takže to jsou činžovní domy, nádraží i bývalá stará usedlost," řekl ČTK za organizátory Jáchym Jakeš. Zatím se orientujeme pouze na Prahu, do budoucna se chystáme projekt rozšířit do dalších měst, jako je Brno, Plzeň nebo Ostrava, dodal Jakeš.
     Další dny se bude promítat na dům s bývalými městskými lázněmi Na Slupi na Novém Městě, na činžovní dům v holešovické ulici Dukelských hrdinů, také na chátrající budovu nádraží Vyšehrad a usedlost Cibulka v Praze-Košířích.
     Videoprojekce připravili většinou studenti uměleckých vysokých škol. Autorkou animovaného videa, které se promítalo dnes večer, je studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Eliška Vojtková. "U každého objektu máme informační stánek, kde se lidé dozvědí, na koho se mají obrátit, pokud se o danou problematiku chtějí zajímat," dodal Jakeš.
     "Nenabízíme architektonické řešení, ale chceme na situaci plošně upozornit a vyvinout občanskou aktivitu a rozvinout diskusi. Chceme změnit postoj zacházení s  nemovitostmi," uvedl.
     Akci přivítali také památkáři. "Akce Oživte si barák přichází ve vhodný čas a na správná místa. Třeba se pohne něčí svědomí dřív, než povolí promáčené klenby a nahnilé trámy," uvedl architekt Ondřej Šefců z NPÚ. Bližší informace o projektu jsou k dispozici na internetové adrese www.ozivtesibarak.cz.
0 komentářů
přidat komentář