Letci z druhé světové války dostanou v Brně pomník

Vložil
ČTK
27.04.2012 20:35
Brno

Brno - V Brně by mělo vzniknout pietní místo připomínající české a slovenské letce z druhé světové války. Jejich úsilí a oběti připomene památník instalovaný na letišti. Socha včetně žulového podstavce je hotová a příští týden by se měla převézt před odbavovací halu letiště v Brně-Tuřanech. Slavnostní odhalení je plánováno na 8. května, řekl ČTK senátor Miloš Janeček (ČSSD). Podle něj půjde o první pomník věnovaný válečným letcům v Brně.

    Vznik památníku inicioval Tomáš Vítek, jehož otec Zdeněk Vítek byl v letech 1941 až 1943 lékařem 310. stíhací perutě Royal Air Force v Británii. Tomáš Vítek podle Janečka těsně před svou smrtí věnoval půl milionu korun občanskému sdružení Společný cíl s přáním, aby peníze posloužily jako základ pro stavbu památníku.
    Objekt nakonec přišel na 1,5 milionu korun. Peníze sdružení sehnalo od sponzorů, po 200.000 korunách dalo Brno i Jihomoravský kraj. Zasazení pomníku do terénu a architektonické řešení navrhl architekt Lubomír Hruška. Plastiku vytvořil sochař Nikos Armutidis.
    Slavnostního odhalení památníku by se podle Janečka měl účastnit i Emil Boček, jeden z nejmladších československých letců, kteří za druhé světové války působili v britském letectvu. Boček žije v Brně a pomník se bude instalovat přímo v jeho rodišti - narodil se v roce 1923 právě v Tuřanech.
0 komentářů
přidat komentář