Vláda otálí s rozhodnutím o Expo, přípravy to může zkomplikovat

Zdroj
Lucie Petrová
Vložil
ČTK
24.04.2012 17:35
Praha

Praha - Od doručení italské pozvánky na světovou výstavu Expo 2015 uplynul již víc než rok, česká vláda přitom dosud o účasti nerozhodla. Jestli souhlasit nakonec bude, nynější otálení a pak kratší čas na vytvoření expozice může přípravy na nákladnou marketinkovou akci státu zkomplikovat. Vše nasvědčuje tomu, že se může opakovat skluz, který nastal v roce 2007 před světovou výstavou v Číně. České úřady jsou nepoučitelné, míní bývalý generální sekretář Pavel Stehlík, který měl na starosti Expo 2010.

    "Obvykle se děje to, co se obvykle děje. Už nyní je pozdě," řekl Stehlík ČTK. Ministerstvo zahraničí podle něj opět udělalo chybu i v tom, že na přelomu roku zavřelo přípravnou kancelář, i když ji po skončené výstavě zbyly desítky milionů korun na účtu. Bude se tak začínat se vším znovu, pokud vláda s českou účastí nakonec bude souhlasit, řekl Stehlík.
    Na Expo 2015 v Miláně se už přihlásilo 81 států světa. "Ministerstvo zahraničí bude navrhovat vládě účast na Expo v Miláně. Materiál vládě chce předložit spolu s ministerstvem kultury, zemědělství a průmyslu. Materiál stanoví základní podmínky přípravy a rozpočtový rámec. Ministerstvu zahraničí jde o to, aby se v době úspor našly zdroje mimo státní rozpočet," řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.
    V úvodní fázi bude podle něj zásadní výběr komisaře, který by měl představit způsob financování a koncepci. "Ministerstvo chce, aby rozpočet byl jen zčásti garantován státem a umožňoval zapojení soukromých financí," dodal Kolář.
    Kdy by vláda o Expo 2015 mohla jednat, není jasné. Do zahájení zbývají tři roky. Stehlík připomněl, že před Expem 2010 započal přípravy v lednu 2008. Dva měsíce předtím ho vláda jmenovala. "Bylo to nesmírně pozdě. Nebyla kancelář, nebyl rozpočet, nic," konstatoval Stehlík. Expozice se tak tvořila ve spěchu, nakonec však byla úspěšná.
    Problém Stehlík vidí především v tom, že na rozdíl od Číny, kde si Česko pavilon pronajalo, a pak dostavělo, v Itálii bude muset postavit budovu novou. To je podle něj mnohem komplikovanější. "Bude tak muset být vypsána architektonická soutěž," míní. "Pak se neúspěšní odvolají a může se to táhnout rok, dva a to už by byl velký průšvih," prohlásil.
    Pokud Česko na výstavu do severoitalské průmyslové metropole pojede, vynaloží země velké peníze na státní marketing. "Klobouk dolů před tím, kdo to udělá tak, aby ty peníze nebyly vyhozeny," řekl Stehlík. Budoucí výstava v Miláně bude mít heslo "Nakrmit planetu, energie pro život". Italové do Prahy poslali pozvánku loni v lednu.
    Na předchozí světovou výstavu v Šanghaji dal stát půl miliardy korun, český pavilon slavil úspěch, nakonec si ho Číňané dokonce odkoupili. Japonské Expo 2005 stálo Čechy 300 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články