Vila Tugendhat se uzavře, je třeba opravit lino

Vložil
ČTK
19.04.2012 21:30
Brno

foto: David Židlický
Brno - Brněnská funkcionalistická vila Tugendhat se několik týdnů po slavnostním otevření veřejnosti znova uzavře. Ve vile je třeba například upravit mírně zvlněné linoleum. Stavbaři ho k betonu nepřilepili, jak tomu bylo ve stavbě původně, a tak se mírně zvlnilo, řekl dnes ČTK ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Dodal, že podobné "sanitární týdny" budou ve vile jednou nebo dvakrát za rok.
     Podle Cipriana se vila těší mimořádnému zájmu návštěvníků, čímž samozřejmě trpí. Týdenní přestávka v provázení však nezpůsobí komplikace nikomu, kdo by byl na prohlídku objednán. Správci vily s  týdenním uzavřením počítali a v rezervačním systému vůbec nevypsali na tato data volné prohlídky. "Další týden je zase plně obsazen," uvedl ředitel.
     Vila bude uzavřena od pondělí 23. dubna. Hostům se otevře opět v úterý následujícího týdne. Pondělí je ve vile tradičně zavíracím dnem. Ve vile během týdenní uzavírky budou pracovat lidé z firmy, která měla na starost nedávnou památkovou obnovu stavby. "Byli jsme na tom dohodnuti se zhotovitelem už v době před otevřením pro veřejnost," řekl Ciprian. Obdobné "sanitární týdny" má podle něj například i pražská Müllerova vila.
     U ostatních památek se nutné úpravy a údržbářské práce řeší obvykle přes zimu, kdy jsou veřejnosti uzavřeny. U vily Tugendhat to nepřipadá v úvahu, je přístupná po celý rok.
     Památková obnova vily Tugendhat začala v lednu 2010 a trvala zhruba dva roky. Náklady na restaurování dosáhly 174 milionů korun, z toho 155 milionů korun kryla dotace z  fondů EU a od státu. Cena nezahrnuje náklady na projekt.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
20.04.12 03:09
ad...
Jan Sommer
20.04.12 04:45
Co je na linu špatného?
takyarchitekt
21.04.12 02:36
...
Daniel John
21.04.12 07:41
zobrazit všechny komentáře

Související články