Sociologové budou v Brně zkoumat bytové podmínky seniorů

Vložil
ČTK
19.04.2012 21:05
Brno

Bydlení pro seniory v Maastrichtu
Brno - Potížemi důchodců s bydlením ve velkých městech Evropy se budou zabývat sociologové. V Brně a dalších evropských městech budou zkoumat potřeby a postoje starší generace k bydlení a navrhnou nové formy řešení. V Brně je stále častějším jevem, že senioři ze svých příjmů nezvládnou zaplatit nájem, nebo jim po jeho uhrazení zbude na živobytí třeba jen stokoruna na den. Projekt má navrhnout, jak by mohli bydlet jinak, zjistila dnes ČTK z dokumentu schváleného městskou radou.
     Studii zpracuje Sociologický ústav Akademie věd ČR. Odborníci budou nejdřív u starší generace zjišťovat, jak bydlí, jaké jsou s tím spojené náklady, co tito lidé od bydlení vyžadují a co by naopak dokázali oželet. Experti pak navrhnou nové a levnější formy seniorského bydlení. Projekt zmiňuje jako možnou variantu společné bydlení seniorů.
     Projekt potrvá tři roky a náklady na jeho uskutečnění ve všech zúčastněných městech činí 2,7 milionu eur, tedy kolem 67 milionů korun. Brno se na projektu finančně nepodílí.
     Na neudržitelnou bytovou situaci starších lidí upozorňují starostové brněnských městských částí několik málo posledních let. S růstem regulovaného nájemného těmto lidem citelně vzrostly činže. Mnohdy přitom žijí ve velkých bytech, které ani nepotřebují. Ani přestěhování do menšího bytu by jim však často peníze neušetřilo, protože na volném trhu s byty se obvykle platí ještě vyšší nájemné za metr čtvereční. Garsonka je tak může vyjít stejně draho jako dvoupokojový obecní byt.
     Například městské části Slatina dluží lidé na nájemném 1,7 milionu korun a částka podle místostarosty Jiřího Navrátila roste. Do prodlevy s placením se podle něj dostávají i dřív bezproblémoví nájemníci, kteří přijdou náhle o práci, nebo senioři, když jeden z  dvojice zemře. "Bydlí třeba ve dvoupokojovém, nedej bože třípokojovém bytě a to nejde utáhnout ani s příplatkem na bydlení. Zůstane jim pak 100 nebo 80 korun na den a jen jídlo ve školní jídelně stojí 60 korun," popsal Navrátil.
0 komentářů
přidat komentář