Nízkoúročený úvěr na bydlení asi bude i pro postižené záplavami

Vložil
ČTK
04.04.2006 22:25
Praha

Praha - Nízkoúročený úvěr až 150.000 korun na modernizaci bydlení určený lidem do 36 let zřejmě budou moci získat i lidé bez rozdílu věku, které letos postihly záplavy. Vládě to ve středu navrhne ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Na opravy zřejmě budou moci získat i pomoc ve formě dotací.

Úvěr je úročen dvěma procenty ročně se splatností deset let. Peníze jsou určené na modernizaci vlastnického nebo družstevního bytu či rodinného domu. Peníze by lidé podle návrhu Martínka mohli čerpat na byty a domy, které se nacházejí na území, pro které vláda vyhlásila krizový stav. Celkem jde o sedm krajů.
Na opravy a modernizace bydlení by lidé postižení letošními záplavami mohli podle Martínkova dalšího návrhu čerpat i dotace. Podobně jako úvěr i dotace by poskytoval Státní fond rozvoje bydlení.
Martínek také vládě navrhne vytvoření samostatného programu na obnovu obecního a krajského majetku postiženého živelní či jinou pohromou. Samostatný program je třeba proto, aby se do příjemců dotací zahrnuly i kraje, což původní regionální program neumožňoval.
O pomoc budou moci žádat obce a kraje, na jejichž území byl vyhlášen stav nebezpečí nebo nouzový stav. Peníze jsou určené na obnovu místních komunikací, infrastrukturu a obnovu nezbytné občanské vybavenosti. Financování by bylo možné zajistit z již schválené částky 330 milionů Kč pro regionální program. Lze ale podle ministerstva očekávat, že bude třeba uvolnit další prostředky. Objem bude upřesněn podle celkového vyčíslení povodňových škod.
0 komentářů
přidat komentář