Černochová: Obnova Karlova náměstí by měla začít do pěti let

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
09.04.2012 18:15
Praha

Praha - Obnova Karlova náměstí v Praze, které je největším náměstím v České republice, by měla začít do pěti let. Magistrát a Praha 2 začaly o roky plánované opravě náměstí opět jednat. V rozhovoru pro ČTK to řekla starostka městské části Jana Černochová (ODS). Zanedbaný park rozdělený frekventovanými ulicemi se v budoucnu promění v průchozí bulvár. Náklady by se podle dřívějších odhadů měly vyšplhat až na 500 milionů korun.

    Praha 2 už v minulém volebním období podepsala s magistrátem memorandum o společné přestavbě náměstí. V průběhu dubna chtějí obě strany memorandum aktualizovat. "Je potřeba neutěšenou situaci na tomto náměstí okamžitě řešit a upravit dosavadní návrhy," uvedla nedávno pražská radní Aleksandra Udženija (ODS). "Z toho vyplyne další postup prací," doplnila.
    Úpravu si vyžádají i architektonické studie, jejichž vypracování v minulosti zadala Praha 2. Návrhy mimo jiné počítají s vybudováním rozsáhlého podchodu pod vytíženou částí náměstí mezi Ječnou a Resslovou ulicí. Po ní denně projedou tisíce automobilů, jezdí tam i tramvaje. "Naší snahou je pospojovat části parku, aby to tvořilo bulvár, abyste se nemuselo chodit do podchodu metra a přecházet frekventované křižovatky," sdělila starostka.
    Architekti se budou muset mimo jiné vyrovnat s archeologickým nálezem gotické kaple Božího těla pod Ječnou ulicí v místě plánovaného podchodu. Černochová ČTK řekla, že městská část s památkáři jedná o tom, jakým způsobem existenci kaple připomenout. "Jedním z návrhů je umístění pamětní desky," uvedla. Radnice dříve zvažovala i možnost, že by byly nálezy částečně odhaleny a před poškozením by je chránila skleněná vitrína.
    Památkáři chtějí zachovat park v původní podobě, jak ho navrhl parkový architekt a ředitel pražských parků a zahrad František Thomayer, bratr známého lékaře Josefa Thomayera. Architekt sjednotil celé náměstí a po jeho obvodu vysadil stromořadí odolných listnáčů. Proti prvním plánům na obnovu se postavili místní obyvatelé, kteří odmítli kácení stromů. Starostka slibuje, že zeleň zůstane zachována. Městská část má v letošním rozpočtu vyčleněny dva miliony korun na historický výzkum a projektovou dokumentaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články