Ve Slaném pokračuje revitalizace centra

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
06.04.2012 17:15
Slaný (Kladensko) - Slaný na Kladensku vypsalo tendr na pokračování oprav historického centra na pěší zóně v Husově ulici, kde vzniknou nové chodníky, silnice, osvětlení a kanalizace. Náklady se odhadují na 36 milionů korun bez daně. Firmu, která práce provede, město vybere na konci května. Novinářům to dnes řekl místostarosta Martin Hrabánek (ODS).

    Původně se předpokládalo, že by opravy mohly začít už v květnu. Projekt se však podle Hrabánka mírně zpozdil kvůli lhůtám při vypisování veřejné zakázky a schválit jej ještě museli úředníci regionálního operačního programu. Část investice totiž pokryjí dotace z evropských fondů. "Firma by měla být známá na konci května. Pokud by všechno probíhalo, tak jak by mělo, tak by práce mohly začít prakticky okamžitě po sepsání smlouvy," uvedl Hrabánek.
    Práce na pěší zóně budou rozděleny do několika částí. Husova ulice nebude uzavřena úplně, aby v ní mohly být zásobovány obchody. Vedení města předpokládá, že budou práce komplikovat zejména opravy starých inženýrských sítí. Opravy Husovy ulice budou ukončeny na hranici Masarykova náměstí, kde by měla revitalizace v budoucnosti pokračovat.
    Studii revitalizace centra několik let připravoval tým architektů pod vedením Jaroslava Sýkory. Experti rozdělili Slaný na 22 celků, které budou opravovány postupně. Město zatím opravilo za 31 milionů korun Vinařického ulici. Celkem za revitalizaci z rozpočtu a dotací zaplatí 300 až 400 milionů korun.
    Ulice historického jádra dlouho nikdo zásadněji nerekonstruoval. Stopy po posledních rekonstrukcích jsou podle architektů většinou nešetrnými zásahy do městské památkové zóny a vnášejí do ní cizí materiály či neodpovídající prvky městského mobiliáře.
    Historické centrum Slaného je podle odborníků myšlenkově a stylově neutříděné, tvář ulicím stále vtiskává bývalé dopravní řešení, kdy Masarykovo náměstí sloužilo jako autobusové nádraží.
0 komentářů
přidat komentář

Související články