Připravovaná soutěž na rekonstrukci Budějovického kina

Vložil
ČTK
05.04.2012 20:05
České Budějovice - O provozování českobu- dějovického kina Kotva a městské galerie Dům umění byl minimální zájem. Do výběrových řízení se přihlásili celkem tři zájemci, přičemž jeden byl vyřazen. V obou řízeních obhájili své pozice dosavadní provozovatelé Jan Turinský a Michal Škoda. Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová (OPB).

    Prestižní galerii v lukrativní nemovitosti města na centrálním náměstí hrozilo před dvěma roky uzavření, proti čemuž tehdy protestovaly tisíce lidí v celé republice. Loni se pak strhl boj o zachování letního kina Háječek, které dosud bylo součástí nájemní smlouvy kina Kotva.
    Turinský získal kino na deset let, a to za symbolické roční nájemné 100 korun a s dotací 1,2 milionu korun. U galerie současného umění činí roční nájem 12 korun a dotace 1,1 milionu korun. Dramaturgie galerie i kina zůstávají obdobné.
    Pronájem letního kina Háječek už nebylo součástí výběrového řízení na kino Kotva. Podle staré smlouvy s jednoletou výpovědní lhůtou ho bude ještě letos provozovat současný provozovatel. Na nové využití a rekonstrukci areálu se připravuje samostatná architektonická soutěž, která by se měla uskutečnit na podzim.
    Dramaturgie galerie je od roku 1998 zaměřena na současné výtvarné umění a architekturu. Každým rokem připravuje deset výstav nejzajímavějších domácích tvůrců, ale i významných autorů ze zahraničí. V průběhu uplynulých let je možné zaznamenat postupné koncepční směřování galerie k tendencím minimalismu, geometrickému či konceptuálnímu umění a jejich přesahům.
    Kino město s dotací digitalizovalo nákladem přes čtyři miliony korun, podle Turinského teď lépe čelí konkurenci multikina.
0 komentářů
přidat komentář

Související články