Do Ostravy se vrátí legendární Kavárna Elektra

Zdroj
David Moravec
Vložil
ČTK
04.04.2012 16:25
Ostrava

Ostrava - Do Ostravy se po 12 letech vrátí legendární Kavárna Elektra. První návštěvníky soudobý interiér přivítá pravděpodobně už v červnu. Provozovatelé mexické restaurace, která v objektu fungovala do loňského podzimu, svůj podnik přestěhovali. Interiér nové Kavárny Elektra by neměl být kopií slavného podniku z roku 1926. Naopak bude odpovídat moderním trendům. Některé detaily a použité materiály ale budou prvorepublikovou kavárnu výrazně připomínat. Novinářům to dnes řekl autor návrhu, brněnský architekt Petr Hrůša.
     Rekonstrukce prostor v památkově chráněném objektu Paláce Elektra už začala. Investor chce podle architekta používat dražší a hlavně kvalitní materiály. Například potahy a látky budou z Francie. Nábytek, který jimi bude potažen, bude dovezen z Itálie.
     Původní kavárnu, kterou ve své době navštěvovali například Jan Werich, Jiří Voskovec, Jaroslav Ježek či Oldřich Nový, budou připomínat některé detaily na obložení, závěsy a hlavně kavárenské stoly. "Ty budou označeny jmény slavných osobností. Lidé si tak budou moci dát schůzku například u stolu Voskovce a Wericha," uvedl Hrůša.
     S myšlenkou obnovit v Ostravě tradiční historickou kavárnu přišli představitelé J&T Banky, která už několik let buduje koncept propojení kaváren s pobočkami bankovního domu. Celkem jich má v Česku a na Slovensku již pět. Na stejném principu bude fungovat i Elektra v Ostravě. Celé spodní patro bude určeno pro veřejnost. "Půjde o klasickou kavárnu. V druhém patře budou prostory pro banku, její pracovníky a klienty," řekl architekt. Generální ředitel banky Štěpán Ašer doplnil, že náklady na rekonstrukci dosáhnou několika desítek milionů korun.
     Kapacita kavárny bude přibližně 50 míst. Představitelé banky věří, že si najde své hosty i mezi obyvateli Ostravy, kteří nejsou klienty finančního ústavu. "Nechceme pořádat žádnou kampaň a lovit hosty. Naší výhodou je, že nepodnikáme v kavárenství. Počítáme, že provoz může být ztrátový. Je to z naší strany dar Ostravě a jejím obyvatelům," řekl Ašer.
     Palác Elektra byl postaven v letech 1924 až 1926. Původně se jmenoval Hornický dům. V domě sídlili těžaři a podnikatelé v oblasti dobývání uhlí, směrem k Nádražní ulici byla rušná kavárna s čítárnou. Do počátku devadesátých let zde fungovalo kino. V  devadesátých letech byla kavárna zrekonstruována a fungovala do roku 2001. Tehdy ji provozovatelé uzavřeli kvůli nízkým tržbám.
     Následoval souboj památkářů s dalšími investory a zájemci. Jeden například zvažoval v prostorách vybudovat autosalon. To se nepodařilo prosadit. Prostory si nakonec pronajali lidé, kteří v bývalé kavárně začali zřizovat mexickou restauraci. Stavební práce ale začaly bez potřebného povolení a podle památkářů byly značně nešetrné a původní interiéry zničily.
     Stavební úřad Moravské Ostravy a Přívozu dodatečně vydal povolení na přestavbu interiéru v bývalé kavárně až v roce 2005. Načerno a bez kolaudace postavenou restauraci Hacienda Mexicana se podařilo zlegalizovat po téměř dvou letech jejího fungování. Týž stavební úřad o rok dříve udělil původnímu majiteli pokutu 300.000 korun a dokonce nařídil černou stavbu odstranit. Majitel objektu se odvolal a ostravský magistrát rozhodnutí stavebního úřadu zrušil.
0 komentářů
přidat komentář