Ve Vídni probíhá výstava Hands-On Urbanism 1850–2012

15. 3. - 25. 6. 2012, Architekturzentrum Wien - MuseumsQuartier

Zdroj
ComPRess Praha
Vložil
Tisková zpráva
03.04.2012 09:45
O právu na město psal fracouzský intelektuál Henri Lefebvre v 60. letech 20. století. Ve Vídni je toto téma právě aktuální ve zdějším MuseumsQuartieru. V centru Architektury AzW právě probíhá unikátní výstava, která se zabývá zelení a zemědělským prostorem ve městech.
     Kurátorka Elke Krasny prezentuje historické a současné příklady rozvoje města ze zdola. Předkládá přehled samostatně organizovaných, kolektivních, neformálních hnutí a současně i míst, které takto díky nim vznikají. Výstava představuje jiný příběh urbanity, který pokládá naléhavou otázku týkající se zodpovědnosti architektů a urbanistů a zacházení se zdroji a přírodním bohatsvím. Co je možné se z tohoto příběhu kdy město vzniká zdola naučit a jak jednají v těchto procesech architekti? Autorka výstavy prezentuje příklady z Vídně, Berlína, Lipska, Brém, Paříže či Istanbulu ale i z Chicaga a New Yorku nebo dokonce z dalekého Hongkongu, Porta Alegre, Havany a Quita.
     Příklady z Vídně sahají až na počátek 20. století. Zahrádky vznikaly v době první světové války v místě zvaném Schmelz jako válečné zeleninové zahrady, tato oblast je dnes největší záhrádkářskou kolonií střední Evropy. Charakteristické je také budování sídlištních domků. Již od roku 1918 se společně postupně organizovali obyvatelé sídlišt a zahrádkáři do družstev. V současnosti je zajímavý například projekt Recycle-Garten, který realizovala skupina umělců Cabula6. Ta se ujala v roce 2009 oblasti Macondo, která byla existenčně ohrožena. Sem od roku 1956 směřovali uprchlíci z různých zemí a založili zde neformální zaradní kulturu.

Výstavu doprovází kniha "Hands-On Urbanism 1850-2012. Vom Recht auf Grün", vydaná v nakladatelství Turia + Kant.
0 komentářů
přidat komentář

Související články