V Ostravě se otevře nákupní centrum za více než tři mld.Kč

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
21.03.2012 19:25
Ostrava

Území bývalé koksovny
Ostrava - Na území po bývalé koksovně Karolina v centru Ostravy se ve čtvrtek otevře veřejnosti nákupní a zábavní centrum Forum Nová Karolina za více než tři miliardy korun. Jde o první objekt na největším brownfieldu v regionu, který u obyvatel města budí rozporuplné emoce a od svých odpůrců si vysloužil pojmenování po japonské jaderné elektrárně Fukušima. Centrum nabídne na ploše přesahující 58.000 metrů čtverečních více než 240 obchodů a zaměstná zhruba 2000 lidí, řekl dnes novinářům ředitel správy centra Martin Kubík.

    Za stavbou centra stojí společnost Multi Development, která zhruba před šesti lety vyhrála soutěž vypsanou městem. V první fázi výstavby by se v bývalém průmyslovém areálu měla během několika dalších měsíců dokončit ještě administrativní a bytová výstavba. "Multi Development je aktivní v České republice deset let a je to zatím skutečně nejlepší výsledek naší práce. Myslím si, že takovýto projekt by uspěl i v Paříži, Londýně či Římě," řekl dnes novinářům výkonný ředitel společnosti Multi Development pro střední a východní Evropu Ronald Dasbach.
    Jeho nadšení však někteří Ostravané nesdílejí. "Myslím, že celé to ukazuje, jakou hodnotu pro nás má architektura a urbanismus, v jakém zájmu je k nějakým mocenským nebo ekonomickým strukturám. (...) Celá tato nová čtvrť si nese stigma zdůrazňování téhleté jedné roviny, to znamená právě té ekonomické," řekl ČTK ostravský historik architektury Martin Strakoš.
    Kritiku mírní představitelé města, například podle primátora Petra Kajnara (ČSSD) se projekt jako jeden z mála podařilo uskutečnit i navzdory ekonomické krizi, která také v minulosti výstavbu na Nové Karolině na čas zastavila. "Po desítkách let se kus města znovu vrací do života. Tentokrát je to jiné než průmyslové a uvidíme, co to bude pro Ostravu znamenat. Je to věc, která se neděje každý den, protože to je největší brownfield v centru města v České republice a jeden z největších vůbec v Evropě takto v centru města," řekl ČTK Kajnar. Dodal, že se domnívá, že velká část staveb, které na Nové Karolině vzniknou, přežije déle než 150 let. "Věřím, že to Ostravu oživí a že jí to pomůže," uvedl.
    Nákupní a zábavní centrum je zaplněno zhruba z 95 procent a většina obchodů by měla být zpřístupněna už během čtvrtečního otevření pro veřejnost. Některé značky se v regionu objeví vůbec poprvé - například módní značka Guess nebo kavárna Starbucks Coffee. Součástí centra je kromě obchodů i food-court s restauracemi a kavárnami. V komplexu se otevírá také druhé multikino ve městě - Cinema City. Osmisálové kino bude mít kapacitu 1195 míst a cenově bude zcela srovnatelné s už fungujícím multikinem. Kino by chtělo dosáhnout roční návštěvnosti kolem 350.000 lidí.
    Nová Karolina má po kompletním dokončení vyrůst na ploše 32 hektarů a měla by tak být více než sedmkrát větší než pražské Václavské náměstí.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ach jo
Jaroslav Němec
22.03.12 02:53
ach jo podruhé
Zbyněk Štěpánek
22.03.12 02:03
Ach jo potřetí
Jakub Leinert
28.03.12 10:21
zobrazit všechny komentáře

Související články