Historické objekty trojhalí v Ostravě se začnou opravovat letos

Vložil
ČTK
20.03.2012 17:10
Ostrava

Josef Pleskot

Foto: www.vitkovice.cz
Ostrava - Historické budovy takzvaného trojhalí na území bývalé koksovny Karolina v centru Ostravy se začnou přestavovat ještě letos. Na rekonstrukci za zhruba 340 milionů korun poskytne Evropská unie dotaci 283 milionů korun. Dotaci dnes schválila Regionální rada Moravskoslezsko, která přerozděluje evropské peníze. ČTK o tom informoval mluvčí rady Michal Sobek.

    Přestavbou chátrajících objektů někdejší elektrocentrály a ústředny, souhrnně nazývaných trojhalí, vznikne zastřešené náměstí, které se v budoucnu bude využívat ke společenskému, výstavnímu a sportovnímu vyžití. Objekty budou přestaveny podle návrhu architekta Josefa Pleskota, který se v Ostravě podílí i na proměně Dolní oblasti Vítkovic.
    "Je to další krok ke zvelebení a oživení centra Ostravy v oblasti Nové Karoliny. Trojhalí dodá místu společenský rozměr, bude příjemným místem pro setkávání, kulturu a sport," uvedl primátor Petr Kajnar (ČSSD).
    Pro přestavbu se nyní vybírá dodavatel a zahájena má být ještě letos. Vše by mohlo být hotovo příští rok v létě.
    "Mám za to, že je to jeden z klíčových projektů Ostravy, nejen svým finančním rozměrem. Přímo navazuje na ostatní aktivity v oblasti Nové Karoliny. Věřím, že přispěje k přívětivější tváři při přeměně centra Ostravy," uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek.
    Památkově chráněné objekty jsou jediné, které na území bývalého průmyslového areálu zůstaly. Už ve středu se v jejich blízkosti slavnostně otevře nové nákupně-zábavní centrum Forum Nová Karolina za zhruba čtyři miliardy korun, veřejnosti bude zpřístupněno ve čtvrtek. Součástí první etapy proměny někdejšího průmyslového areálu je i bytová nebo kancelářská výstavba. Celá první etapa má stát zhruba sedm miliard korun a kompletně má být dokončena v příštím roce.
    Soutěž na zástavbu Nové Karoliny vypsanou městem před téměř šesti lety vyhrála společnost Multi Development. Má se stavět v několika etapách a celá Nová Karolina má vyrůst na ploše 32 hektarů a měla by tak být více než sedmkrát větší než pražské Václavské náměstí. U obyvatel města však nová výstavba vzbuzuje rozporuplné reakce a má řadu kritiků. Někteří dokonce nově otvírané nákupně-zábavní centrum přirovnávají k japonské jaderné elektrárně Fukušima.
0 komentářů
přidat komentář

Související články