Památkáři: V Havlově knihovně zůstanou historické prvky interiéru

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
19.03.2012 16:40
Praha

Ricardo Bofill Levi

Praha - Při přestavbě historického domu na Hradčanech na Knihovnu Václava Havla musí být zachováno památkově chráněné schodiště a další prvky interiéru. Rozhodli památkáři z pražského magistrátu. ČTK to dnes řekl ředitel odboru Jan Kněžínek. Závazné stanovisko k celé přestavbě vydá odbor zhruba do tří týdnů. Poté projekt posoudí stavení úřad Prahy 1.

    Na knihovnu má být přestaven dům U Drahomířina sloupu na Loretánském náměstí, který pochází ze 16. století. Součástí budovy je i původní byt Hany Benešové, vdovy po někdejším prezidentu Benešovi. Vybavení bytu vzešlo ve 20. letech minulého století z dílen uměleckých řemeslníků. "Sbor expertů jednoznačně rozhodl, že interiérové prvky musí zůstat na svém místě," uvedl Kněžínek.
    Architektka Michaela Pulpánová z pražského odboru památkové péče řekla, že zachováno bude historické schodiště, dřevěné obložení, vstupní hala a krb. "Některá okna a dveře zůstanou tam, kde jsou, jiná budou umístěna do depozitářů," doplnila Pulpánová.
    Projekt na přestavbu domu už odborníci posuzovali několikrát, podle Kněžínka totiž nebyl plně v souladu s památkovou ochranou. Loni bylo dokonce přerušeno územní řízení a investor musel přepracovat stavební plány kvůli spornému umístění vzduchotechniky. Další výhrady, ke kterým se připojil Národní památkový ústav (NPÚ) a Klub za starou Prahu, se týkaly rozsahu podsklepení nádvoří, velikosti soukromé rezidence a také plánovaného zastřešení dvora. Závěry památkářů NPÚ ale nejsou závazné. Důležité bude konečné stanovisko magistrátu, které poslouží jako jeden z podkladů ke stavebnímu řízení.
    "Pro nás jsou rozhodující závěry archeologů," řekla Pulpánová. Archeologický ústav podle ní vydal stanovisko, podle kterého se na nádvoří v předběžných průzkumech nic nenašlo. "Projekt tedy může pokračovat," doplnila architektka.
    Historickou budovu koupil podnikatel Zdeněk Bakala, jehož nadace sponzoruje současnou činnost Havlovy knihovny, která funguje od roku 2004 a nyní sídlí v Praze 2. Projekt přestavby připravil španělský architekt Ricardo Bofill. Vedle veřejně přístupných prostor by podle Kněžínka v domě měly být i ubytovací kapacity a luxusní soukromý byt. Náklady na přestavbu odhadl Bakala na přibližně 200 milionů korun.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Oni toho Knezinka jeste neodesli?
takyarchitekt
19.03.12 10:57
zobrazit všechny komentáře

Související články