Soutěž o nejlépe opravenou památku jižní Moravy

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
15.03.2012 17:15
Brno

Oslavany, těžní věž dolu Kukla; foto:kr-jihomoravsky.cz/pamatky
Brno - V soutěži o nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje v loňském roce si zatím nejlépe vede empírový kostel Nejsvětější Trojice v Těšeticích na Znojemsku, který získal už bezmála tisíc hlasů. Na druhém místě je s více než 800 hlasy gotický kostel sv. Stanislava z Kunštátu na Blanensku s obnovenou střechou a na třetím se drží hrobka Karoliny Nimpschové z 19. století z nedalekých Lysic, informovali dnes ČTK pořadatelé.

    Příznivci architektury a historie mohou hlasovat pro svého favorita až do konce března na internetových stránkách Jihomoravského kraje. Mezi navrženými 26 objekty a uměleckými díly jsou zámky, kostely, kaple nebo zrestaurovaný oltář z kostela ve Vranově nad Dyjí. Lidé mohou dát hlas i nejnavštěvovanějšímu moravskému větrnému mlýnu, který stojí v Rudici v centru Moravského krasu. Objekt měl narušenou statiku a bylo nutné ho loni celkově zpevnit.
    Mezi finalisty soutěže je i jedna z nejroman- tičtějších zřícenin na Moravě - hrad Cornštejn na Znojemsku. Loni v něm byla upravena trasa pro turisty, přibylo v něm schodiště a ochoz. Patří k nim i technická památka - železniční Ježkův most z Blanska. Historická ocelová stavba měla skončit ve šrotu, parta nadšenců ji ale zachránila.
    Soutěž je rozdělena do tří kategorií. Mezi velké stavby patří hrady, zámky, kostely, kláštery, fary, tvrze a hospodářské dvory. Lze do ní ale přihlásit i menší stavby, tedy kapličky, zvoničky a boží muka. Oceněno bude i některé z výtvarných děl. Tato kategorie zahrnuje obrazy, sochy a nástěnné malby. Výsledky soutěže budou vyhlášeny v dubnu. Hlavní vítěz získá odměnu 150.000 korun.
    Celkem bude mezi hlavního vítěze a vítěze dalších kategorií rozděleno 300.000 korun. Představitelé kraje předpokládají, že budou investovány do další obnovy historických staveb. Hlasovat lze zasláním textových zpráv. Návod je na webu kraje.
    Loňským vítězem ankety se stal kostel Jména Panny Marie ze Slupi na Znojemsku, a to za obnovenou kopuli.
0 komentářů
přidat komentář