Stavitelé kanceláří usilují o mezinárodní ekologické certifikáty

Vložil
ČTK
14.03.2012 18:10
Praha

Praha - Ekologický certifikát se pro čím dál víc stavitelů kancelářských budov stává nástrojem, kterým chtějí přilákat nájemce i investory. V chystaných pražských projektech usilují developeři o certifikaci pro 350.000 metrů čtverečních plánovaných ploch, vyplývá z dnes zveřejněného průzkumu České rady pro šetrné budovy.

    "S certifikací se na trh dostává nejen informace o environmentálním obrazu budovy, ale také transparentní důkaz o obecné kvalitě projektu. Budovy, které to nemohou nabídnout, budou mít problém," uvedl Petr Vogel, předseda představenstva České rady pro šetrné budovy a konzultant společnosti EkoWatt. O získání mezinárodního certifikátu se možná pokusí i někteří stavitelé bytů, jako je například společnost SATPO Development.
    Většina projektů žádá o americký certifikát LEED, populární je také britský systém BREEAM.
    Odborníci z Fakulty Stavební Vysokého učení technického v Praze a další experti vyvinuli také domácí certifikační nástroj SBToolCZ. Česká rada pro šetrné budovy se nyní snaží přesvědčit veřejnou správu, aby tento způsob hodnocení budov začala využívat.
    Za uvedené ekologické certifikáty majitelé nemovitostí platí. Tato certifikace nesouvisí s návrhem na povinné označování budov energetickými štítky, který v úterý schválila sněmovna.
    Mezinárodní certifikáty hodnotí například dopad projektu na životní prostředí v lokalitě, energetickou úspornost, šetření s vodou v budově nebo užití nezávadných stavebních materiálů z místních zdrojů.
    Nájemné za kanceláře s certifikátem a bez certifikátu se příliš neliší, řekl ČTK Eduard Forejt, vedoucí kancelářského oddělení realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle. "Neznamená to ovšem, že z hlediska uplatnění budovy nemá 'zelená certifikace' žádný vliv, ba naopak. Valná většina nadnárodních společností již dnes přihlíží k certifikaci budov jako k nezbytnosti pro výběr nového sídla," uvedl Forejt.
    Nejvyšší měsíční nájemné činilo v centru Prahy koncem roku 2011 u prvotřídních kanceláří kolem 20 až 21 eur (asi 493 až 517 korun) za metr čtvereční.
    V celém regionu střední a jihovýchodní Evropy je podle Jones Lang LaSalle 670.000 metrů čtverečních kanceláří v ekologicky šetrných budovách. Z tohoto objemu je zhruba 35 procent v českém hlavním městě.
0 komentářů
přidat komentář