Umělec Smilde vytváří elegantní mraky uvnitř místností

Vložil
ČTK
07.03.2012 16:40
Nizozemí

Amsterdam

Amsterdam - Nizozemský umělec Berndnaut Smilde vytvořil pro mnohé těžko představitelné umělecké kompozice za pomoci mraků uvnitř místnosti. Skutečně nejde o atrapy či digitálně vytvořené obrazy, ale o reálná oblaka vytvářená pomocí kouřového stroje za přísně kontrolované vlhkosti a tlaku, aby elegantně visely v místnosti a měly přitom přirozenou podobu.
     Oblak je zároveň zvláštním způsobem osvětlován, aby vynikly stíny uvnitř útvaru a vypadal velmi podobně jako dešťový mrak. "Chtěl jsem získat obraz typického nizozemského dešťového mraku uvnitř prostoru," popisuje svůj záměr Smilde. "Zajímám se o prchavý aspekt práce. Je to jen krátký moment a pak se mrak rozpadne. Dílo pak existuje jen jako fotografie," říká.
     Efekty podporuje umělec také výběrem okolí. Pro své první dílo tohoto druhu nazvané Nimbus, představené v roce 2010, použil prázdné studio s modrými zdmi a červenou podlahou. Modré zdi podle něj vytvářejí surrealistický dojem, že mraky jsou zadrženy v zavřené obloze. Jejich éterický aspekt je přitom zachován díky červené podlaze.
     Kompozici Nimbus II z letošního roku připravil také v prázdném prostoru, tentokrát ve skladu s atmosférou kaple. Její nezakrytá okna vytvářejí lehce šedomodré světlo, které doplňuje mrak, jako by světlo vycházelo přímo z něj, vysvětluje autor. Místnost zůstala jen lehce osvětlená, aby vynikl nadpřirozený dojem obrazu.
      Smilde se podle svých slov snažil vytvořit něco reálného v přechodném prostoru. Jeho další výtvory jsou situovány také v takzvaných přechodných prostorech, většinou v rozestavěných nebo demolovaných budovách. Kompozice tvoří pomocí konstrukčních materiálů jako jsou trubky a simulovaných objektů.
0 komentářů
přidat komentář