V Brně byla otevřena Wannieck Gallery

Zdroj
tisková zpráva
Vložil
Jan Kratochvíl
31.03.2006 15:00
Neuvěřitelné se stalo skutkem. V bývalé strojírně areálu Vaňkovka byla ve čtvrtek otevřena největší galerie českého současného umění. Naleznete v ní pouze obrazy a bude čas od času sloužit různým kulturním akcím a kongresům. Archiweb doporučuje.



Otevření galerie současného umění

Dne 31.3. 2006 byla otevřena ve městě Brně galerie současného umění Wannieck Gallery. Na místě bývalé strojírny ve Vaňkovce vznikla po rekonstrukci na ploše 3.000 m2 největší výstavní plocha současného umění v České republice.
Objekt Strojírny je v majetku společnosti Jižní Centrum Brno a.s., který je součástí památkově chráněného souboru staveb v bývalém továrním areálu. Společnost tuto budovu pronajala společnosti Mediagate s.r.o. pro účely vybudování stálé expozice výtvarného umění.
V galerii budou vystaveny exponáty z let 1985 - 2005 od nejvýznamnějších českých výtvarníků. Celkem bude vystaveno cca 300 prací. Po roce se bude stálá expozice obměňovat. Základ vystavených exponátů tvoří sbírka Richarda Adama, který celý život zasvětil formování uceleného a koncepčního souboru výtvarného umění. Část z exponátů je zapůjčena od samotných výtvarníků.
Stálá expozice bude přístupna veřejnosti každý den kromě čtvrtka, kdy bude zavírací den a pátku, kdy bude prostor vyčleněn pro prohlídky nejmladší generace základních a středních škol.
Součástí výstavního prostoru bude prodejna knih a drobných artefaktů, malá kavárna a kongresový sál pro 250 účastníků, který bude zprovozněn v září letošního roku.
V prvním patře budou probíhat počínaje rokem 2007 dvouměsíční autorské výstavy zahraničních výtvarníků, které bude galerie pořádat se zahraničními partnerskými galeriemi.
U příležitosti otevření vydává společnost Mediagate s.r.o. obsáhlou publikaci Sbírka Richarda Adama s podtitulem Česká malba 1985-2005, ve které odborníci na současné umění shrnují toto období a čerpají z koncepce zmíněného souboru.
Slavnostní otevření se uskutečnilo 30. března 2006 v 19.00 hod. pro zvané hosty z řad představitelů města, kraje, kurátorů, představitelů kulturních institucí a samotných umělců.

Fakta
Provozovatel: Mediagate s.r.o.
Ředitelka galerie: Ing. Petra Lekešová
Umělecký ředitel: Richard Adam
Umělecká rada: Richard Adam, Petr Kvíčala, Vladimír Skrepl, Marek Pokorný, Tomáš Pospiszyl, Jiří Ptáček, Michal Škoda
Adresa: Ve Vaňkovce 2, 601 00 Brno
www: www.wannieckgallery.cz
email: info@wannieckgallery.cz
Otvírací doba: Po,Ut, St, So, Ne 10.00 - 17.30
Pa: pouze pro školy
Čt: zavřeno
Vstupné:
Plné 100,-Kč
Snížené 50,-Kč (studenti, důchodci)
Zdarma děti do 15 let
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Web maj super (7:- ))
šakal
02.04.06 01:17
Web
Ondráš
03.12.07 10:14
zobrazit všechny komentáře

Související články