Dobrovského tunely a velký okruh v Brně se otevřou letos v září

Vložil
ČTK
24.02.2012 17:00
Brno

zdroj: maps.google.com
Brno - Dobrovského tunely a velký městský okruh v Brně se po zdlouhavých komplikacích otevřou letos v září. Při prohlídce stavby to dnes slíbil ministr dopravy Pavel Dobeš.

    "V září budou otevřeny Dobrovského tunely a bude na ně navazovat svitavská radiála," potvrdil Dobeš. Stavbu tunelů, kterým se říká i Královopolské, provázela řada komplikací, aktivisté se léta soudili o dopad na okolí tunelů, hlučnost a život obyvatel v blízkosti stavby. Loni na podzim se aktivisté domluvili s Ředitelstvím silnic a dálnic a stavba tak pokračuje.
    Výstavbu tunelů také na podzim ohrozily zprávy z ministerstva dopravy, podle nichž neměly být dokončeny příští rok, ale až v roce 2014. Stavbu měl ohrozit nedostatek peněz ze státního rozpočtu pro Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Ministerstvo ale koncem září potvrdilo, že nově schválený rozpočet SFDI nakonec počítá s 1,143 miliardy korun na dostavbu Dobrovského tunelů na letošní konec léta.
    Ministr Dobeš se při své návštěvě Brna zajímal i o takzvanou žabovřeskou radiálu. Podle Dobeše ministerstvo stavbu podporuje, už vyčlenilo 68 milionů korun na výkup pozemků. Dalších 42 milionů korun je určeno na přípravu stavby kolem Tomkova náměstí v Brně.
    Ministerská návštěva se zajímala i o železniční dopravu, například o modernizaci trati z Brna do Přerova mezi lety 2014 a 2020. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška hejtmanství ministra požádalo, aby prosazoval Brno a Břeclav mezi významné železniční uzly Evropské unie.
    Kromě Brna se ministr se svou delegací podívá v Jihomoravském kraji i do Znojma, kde bude řešit například městský okruh a modernizaci železnice do Brna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články