Tenkovrstvé moduly Schüco ProSol TF v praxi – realizace s instalovaným výkonem 2,23 kWp

Vložil
Tisková zpráva
12.03.2012 09:00
Schüco CZ s.r.o.

Fasáda každého objektu je do určité míry vyjádřením dané doby. Projevují se v ní aktuální trendy, zájmy investorů, představy architektů i zákonné požadavky a možnosti ve stavebnictví. Není proto divu, že poslední dobou vyrůstají velmi zajímavé stavby, které jsou nejen působivé na pohled, ale zároveň splňují požadavky funkčnosti a ohleduplnosti k životnímu prostředí. Společnost Schüco, světový lídr v oblasti opláštění budov a solárních systémů, se díky svým nadčasovým fasádním systémům se zabudovanou fotovoltaikou na takovýchto projektech podílí stále častěji. Představme si jednu ze zajímavých realizací v německém Neu-Ulmu, která dokonale propojuje elegantní design s využitím světla a výrobou energie. Řeč je o nové obchodně-administrativní budově společnosti ESU electronic solutions ulm GmbH & Co. KG, zabývající se modelářstvím lodí, automobilů, železniční techniky a výrobou souvisejícího příslušenství a elektroniky. Součást proskleného opláštění objektu tvoří moduly Schüco ProSol TF se zabudovanou tenkovrstvou fotovoltaikou.

Nová budova firmy ESU, dílo architektů z architektonické, inženýrské a projekční kanceláře Scherr + Klimke AG, se nachází v německém městě Neu-Ulm v bezprostřední blízkosti Technologického centra a Univerzity aplikovaných věd. Cílem zadavatele bylo nový objekt nenásilně začlenit do struktury města a vyhnout se tak tradiční průmyslové zóně, prezentovat tím firemní otevřenost, transparentnost a inovativní přístup. Architektonické řešení budovy udává nový standard, neboť kromě otevřenosti vůči vnějšímu prostředí přináší také environmentální ohleduplnost. Hlavními rysy fasády jsou třpytivé antracitově šedé hliníkové profily Schüco s výbornými hodnotami tepelné izolace, velkorysé trojité zasklení přinášející hru se světlem a poloprůhledné fotovoltaické moduly vyrábějící solární energii, což přispívá k pozitivní energetické bilanci budovy.

Otevřenost a transparentnost v celém objektu
Požadavek otevřenosti vůči vnějšímu prostředí byl naplněn ve všech třech patrech objektu. V přízemí se nachází recepce, showroomy a školící místnosti firmy. Ve dvou horních podlažích jsou umístěny kanceláře, konferenční prostory a vývojové místnosti. Vyšší stupeň soukromí v horních patrech zajišťují neprůhledná zábradlí a volitelné zastínění pomocí výsuvných žaluzií. Ve druhém patře se přímo nad vstupem do budovy nachází také bistro s otevřenou terasou. Transparentní vstupní prostor zvýrazňuje betonový výklenek i sousedící celek fotovoltaických modulů přirozené hnědé barvy, umístěných v oblasti schodiště. Podélná nízká třípodlažní budova tak působí čistým a harmonickým dojmem. Přispívá k tomu i bílý železobetonový skelet, který lemuje a ohraničuje celou jižní transparentní stranu objektu. Zbývající stěny budovy jsou tepelně izolovány. 

Teplá fasáda v kombinaci se systémem Schüco ProSol TF
Na celoprosklenou fasádu na jižní straně objektu byly použity hliníkové profily Schüco FW 50+ s trojitým zasklením. Hliníkový fasádní systém firmy Schüco přináší variabilitu ve volbě formátů i v možnosti integrace tenkovrstvé fotovoltaiky. Poloprůhledné fotovoltaické moduly ProSol TF hnědého odstínu byly instalovány v oblasti schodiště a celému architektonickému konceptu dodaly na funkčnosti i působivosti. Jednotný hladký povrch modulů propůjčuje schodišti příjemnou světelnou atmosféru a fasádě dodává na originálnosti. Díky vysokému stupni transparentnosti 20 % je na schodišti v průběhu dne zajištěn dostatek světla, naopak za parných slunných dní působí moduly ProSol TF jako stínicí prvek, a není tudíž třeba instalovat jinou stínicí techniku. Další nepostradatelnou a klíčovou rolí fotovoltaického systému Schüco je výroba solární energie, moduly jsou výkonné při působení difuzního světla i za vysokých provozních teplot. 24 transparentních modulů ProSol TF o celkové rozloze 60 m² s instalovaným výkonem 2,23 kWp vyrobí za rok přibližně 1570 kWh, které lze případně odvádět do sítě. Což firmě přináší roční úspory v podobě 355 litrů topného oleje a přibližně 835 kg CO2. Tři slepé moduly, na fasádě je lze rozpoznat dle orámování, pak slouží jako zařízení k odvodu kouře a tepla. Z vnějšku jsou však dokonale integrovány do struktury fasády tak, aby nedošlo k narušení celistvosti. Přestože plocha modulů o 60 m² v oblasti schodiště zcela nepokryje energetické potřeby administrativní budovy, jedná se o velký krok vpřed v oblasti trvalé udržitelnosti a architektury budoucnosti.



Investor: Lindner Liegenschaften GmbH & Co. KG, Neu-Ulm/Německo
Architekti: Scherr + Klimke AG, Architekten und Ingenieure, Neu-Ulm/Německo
Stavební společnost: Siegfried Wölz Stahl - und Metallbau GmbH & Co. KG, Gundelfingen/Německo
Místo: Neu-Ulm v Německu
Termín dokončení: 1. června 2011

Okenní a fasádní moduly Schüco ProSol TF
Okenní a fasádní moduly Schüco ProSol TF lze aplikovat v podstatě ve všech oblastech opláštění komerčních objektů, od oken a teplých fasád, přes studené fasády až po protisluneční či předsazená řešení. Kromě zcela nových objektů lze prostřednictvím modulů ProSol TF modernizovat i stávající budovy. Oproti původním fotovoltaickým modulům založených na krystalické bázi nabízejí amorfní moduly ProSol TF unikátní přirozený vzhled hnědavé barvy, homogenní strukturu, nejrůznější tvary a rozměry skel i různé stupně transparentnosti (od 10 do 20 %). Velkým benefitem je jejich nezávislost na přímém slunečním záření, moduly vykazují vynikající hodnoty i za rozptýleného světla působícího na vertikální rovinu fasády či šikmou rovinu střešních světlíků a prosklených atrií s orientací na všechny světové strany. Další výhodou amorfní technologie je nižší kolísavost výkonu panelů v závislosti na provozní teplotě, i při velmi vysokém zahřátí vykazují moduly ProSol TF vynikající výsledky. Životnost panelů je prodloužena a škodlivé emise spojené s výrobou jsou minimalizovány, technologie nezahrnuje použití těžko odbouratelných prvků. Jedná se o potenciál jak z hlediska konstrukčního řešení a funkčnosti, tak z pohledu designu.
www.schueco.de/prosol-tf
0 komentářů
přidat komentář

Související články