Investor oprášil projekt na výstavbu golfového hřiště v Klánovicích

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
22.02.2012 18:25
Praha

Praha - Zástupci golfového klubu oprášili projekt na výstavbu hřiště v Klánovickém lese a předložili jej opět k posouzení vlivu stavby na životní prostředí (proces EIA). Upozornil na to dnes deník E15. Golfisté by chtěli vybudovat devítijamkové hřiště, které by i s přilehlými stavbami zahrnovalo plochu zhruba 12,87 hektaru. Se záměrem dlouhodobě nesouhlasí část obyvatel Klánovic, vadí jim, že by kvůli výstavbě musela být vykácena část lesa.
     Předkladatelem záměru je společnost Forest Golf Resort Praha (FGRP). Podle předloženého dokumentu se počítá s takovou výstavbou, která by co nejvíce kopírovala původní hřiště vybudované za první republiky. Jamky a cvičné louky by se nacházely především v blízkosti současné klubovny. Součástí záměru je i  rozšíření parkoviště u klubovny.
     Výstavbě bude předcházet vykácení 12,87 hektaru lesa. Podle předkladatele se jedná o 1,4 procenta z celkové plochy lesa. Golfisté svůj záměr obhajují také tím, že se jedná o nepůvodní dřeviny, které byly vysázeny v místech původního hřiště v 50. letech minulého století.
     Golfisté už v 90. letech získali v Klánovicích povolení na osmnáctijamkové hřiště, kvůli nedostatku peněz ale nebylo vybudováno. Proces EIA byl znovu zahájen před několika lety, kvůli údajné politizaci záměru ale FGRP svůj projekt v roce 2010 stáhla.
     Současný územní plán vybudování golfového hřiště v Klánovickém lese umožňuje, část ploch je totiž určena pro oddech a rekreaci. Pražští zastupitelé ale loni rozhodli, že magistrát nechá zpracovat změnu územního plánu, která by výstavbu znemožnila a pozemky by v  plánu změnila pouze na les. "Změna je v současnosti přerušena, v červnu se k ní vrátíme," řekl ČTK náměstek primátora pro oblast územního plánu Tomáš Hudeček (TOP 09).
     S výstavbou hřiště také dlouhodobě nesouhlasí část obyvatel Klánovic. V roce 2009 uspořádali referendum, v kterém většina obyvatel výstavbu odmítla. Vedení klánovické radnice pak slíbilo, že bude výsledek referenda respektovat. "Investor ale výsledek referenda nerespektuje," poznamenal klánovický zastupitel Ladislav Hrabal.
     Vedení klánovického golfového klubu má dobré vztahy s některými politiky. Například v květnu 2010 se v klubu konala neformální schůzka předsedy ODS Petra Nečase s vybranými straníky, které do Klánovic pozval tehdejší senátor a současný ministr obrany Alexandr Vondra.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Forest Golf
takyarchitekt
23.02.12 03:03
zobrazit všechny komentáře

Související články