Ostrava zvažuje kvůli rozvojové zóně v Hrušově vyvlastňování

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
20.02.2012 21:05
Ostrava

Ostrava - Kvůli přípravě rozvojové zóny pro malé a střední podnikatele v ostravské městské části Hrušov uvažuje město i o možnosti vyvlastňování pozemků. Z celkové plochy 35 hektarů už má nyní ve svém vlastnictví zhruba 82 procent pozemků. Území však potřebuje kompletně scelit, protože kvůli důlním vlivům se v minulosti propadlo o tři až čtyři metry a při budování zóny se počítá s opětovným navýšením terénu, řekl ČTK primátor Petr Kajnar (ČSSD).

    Pozemky město vykupuje už od roku 1999 a dosud výkupy stály přes 122 milionů korun. "Jsme připraveni k vyvlastňování, protože Hrušov už vykupujeme postupně několik let a blížíme se do finále. Nabízíme lepší cenu, než jakou by (majitelé) dostali při vyvlastňování," uvedl Kajnar. Dodal, že město doufá v to, že právě hrozba vyvlastnění přiměje majitele pozemků k dohodě s radnicí, která pro ně bude finančně výhodnější.
    Zóna by se měla budovat v letech 2013 až 2014. Celkové náklady na její vznik město odhaduje na 2,2 miliardy korun, většinu by měl uhradit stát. V budoucnu by v ní mohlo vzniknout až 2000 přímých pracovních míst.
    Hrušov, který je součástí Slezské Ostravy, patřil v minulosti k výstavním čtvrtím města. Devastace území a jeho postupné vylidňování začalo po roce 1989. Definitivní zkázou pro něj však byly povodně v roce 1997. Město si tuto oblast pro vznik rozvojové zóny vybralo především kvůli její strategické poloze. Lokalita se nachází nedaleko centra města a má výhodné dopravní napojení, protože je v blízkosti dálnice D1. V Ostravě je navíc nedostatek ploch pro malé a střední firmy.
    Podle starosty Slezské Ostravy Antonína Maštalíře (ČSSD) lokalitě vznik rozvojové zóny výrazně pomůže. "Dneska můžu říct, že je to zapomenuté území, protože když v roce 1997 uhodily na Ostravu velké povodně, tak v podstatě to pro Hrušov byla poslední smrtící rána. Už v té době to byla oblast vymírající," řekl Maštalíř. Dodal, že samotný obvod by na oživení území neměl dostatek peněz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články