Ve Žďáru n. S. by příští rok měla začít rekonstrukce náměstí

Vložil
ČTK
14.02.2012 18:40
Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou - Ve Žďáru nad Sázavou by příští rok měla začít rekonstrukce centrálního náměstí za 45 milionů korun. Náměstí bude nově předlážděno, přibude nový mobiliář i zeleň. Projekt starý přes tři roky se ale některým lidem nelíbí a pracovní skupina vzniklá s podporou radnice ještě může navrhnout změny. Hodnocení její činnosti teď vyvolalo mezi radními dlouhou debatu. Místostarosta Jaromír Brychta (OSD) kritizoval to, že ve skupině nejsou odborníci.

    Podle Brychty není ve dvanáctičlenném týmu hodnotícím odborně připravený projekt žádný architekt a stavbař je jen jeden. "V podstatě laikové diskutují nad tím, co je výsledkem soutěže 17 architektonických firem," řekl dnes novinářům. Podle místostarosty Ladislava Bárty (TOP 09) jsou ve skupině lidé, kteří mají zájem o náměstí. Jejich návrhy by podle jeho mínění měly pomoci zlepšit funkčnost náměstí. Podle radních jsou ale zatím doporučení skupiny málo konkrétní.
    O revitalizaci náměstí Republiky se ve městě debatuje už celé desetiletí. Připraven je projekt včetně stavebního povolení. Podle Brychty si někteří lidé myslí, že se na náměstí podaří vrátit život, který tam proudil před jeho přestavěním. To se podle jeho názoru už ale nepodaří. "Centrum ztratilo genius loci v roce 1975, kdy se za minulého režimu zbouraly ty staré baráky, které tam byly," konstatoval. Nově postavené patrové obchodní domy podle něj odpovídají nákupnímu trendu 70. let a zákazníky už moc nelákají.
    Obnově náměstí bude předcházet rekonstrukce kanalizací. Práce až za 12 milionů by měly být provedeny do letošního léta. Město teď na tuto stavbu vybírá dodavatele. Firma bude ukládat potrubí do čtyřmetrové hloubky, vyrovnat se bude muset také se zbytky starých sklepů pod náměstím.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
1999
sol
14.02.12 08:53
zobrazit všechny komentáře

Související články